Placeholder

Recept voor cupcakes met vlierbessen

Deze kleine gebakjes zijn onweerstaanbaar voor snoepkousen. Omdat ze na het bakken in vlierbloesemsiroop worden gedrenkt, zijn ze heerlijk vochtig. Ze gaan erin als koek wanneer de koffie geserveerd wordt…

Bereidingstijd: ca. 40 minuten | Koeltijd: ca. 20 minuten | Bevat per cupcake: ca. 85 kcal

Ingrediënten voor 24 stuks

  • 1 biologische limoen
  • 80 g zachte boter
  • 70 g suiker
  • zout
  • 1 ei
  • 50 g bloem
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 grote el yoghurt
  • 2 el vlierbloesemsiroop

Overige benodigdheden:

  • 3 el vlierbloesemsiroop
  • 100 g poedersuiker
  • 24 papieren minivormpjes

Aan de slag

  1. Doe de papieren vormpjes in de 24 kommetjes van een cupcakebakblik. Verwarm de oven voor op 175 °C. De limoen wassen met heet water, droog wrijven, pellen en uitpersen. Houd het sap apart voor het glazuur.
  2. Doe de boter, suiker, een snufje zout en 1 tl limoensap in een maatbeker en roer ze met een mixer met gardes tot een romig geheel. Voeg het ei toe en roer tot de suiker is opgelost. Meng bloem, vanillepuddingpoeder en bakpoeder door elkaar en roer dat door het botermengsel. Roer er met een paar slagen ook de yoghurt en vlierbloesemsiroop doorheen.
  3. Doe het mengsel in een spuitzak en verdeel het over de papieren vormpjes. Bak de cupcakes in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudgeel. Neem ze uit de oven en doorboor iedere cupcake meteen een aantal keer met een in vlierbloesemsiroop gedoopte prikker. Laat de cupcakes afkoelen.
  4. Roer de poedersuiker glad met 2 el limoensap en giet het in een diepvrieszakje. Snijd het puntje ervan af en versier de cupcakes met spiraalvormige straaltjes. Eventueel garneren met gesuikerde vlierbloesems.

Recept en beeld: Koken uit de natuur van Diane Dittmer, te koop voor €16,99 via onder andere AKO.