manieren-beter-maken-bananenbrood

5 manieren om nóg beter bananenbrood te bakken

Ben jij ook de keuken in gedoken om het bakken weer op te pakken? Dan stond een lekker en (semi-)gezond bananenbrood ook vast al op jouw lijstje! Met deze 5 tips zorg jij ervoor dat jouw bananenbrood nóg lekkerder en beter wordt. Ga jij de uitdaging aan?

1. Gebruik rijpe – maar niet té rijpe – bananen

Het liefst bananen met een gele schil met hier en daar bruine spikkels. Oftewel, geen groene schil en geen bruine bananen. Wanneer bananen rijpen, worden ze namelijk zoeter en zachter, waardoor je bananenbrood smeuïger wordt. Het is dus even wachten op de perfecte bananen, maar het is de moeite waard!

Lees ook: ‘6 tips om bananen langer te bewaren

2. Wees precies bij het afmeten en mengen

Zowel de natte ingrediënten (zoals boter, eieren, melk, vanille en bananen) en de droge ingrediënten (bloem, zout, suiker en bakpoeder) moeten goed met elkaar gemengd worden om de beste smeuïge en luchtige textuur te krijgen. Wil je echt een perfect brood kunnen bakken? Zorg dan dat alle ingrediënten (vooral de bloem) goed afmeet om precies de goede verhoudingen aan te houden. Ook kan het helpen om je boter op kamertemperatuur te laten komen voor je het met de andere ingrediënten mengt om het deeg luchtig te krijgen. Oefening baart kunst!

3. Experimenteer met verschillende typen suiker en bloem

De meeste recepten die je zal vinden zullen een combinatie van bruine suiker en witte suiker gebruiken. Ben je een fan van donkerder en rijker brood? Gebruik dan iets meer bruine suiker dan witte suiker. Dat geldt ook voor bloem: wit bloem is het meest gebruikelijk, maar je kan ook taartbloem gebruiken voor een lichter brood. Als je meer voedingsstoffen in je brood wil, kan je ook gaan voor meergranenbloem of een combinatie van wit bloem en tarwe. Hierdoor zal het brood ook wat steviger worden. Jouw keuze!

4. Zorg dat je het deeg niet overmixt

Ja, het is belangrijk dat je de ingrediënten goed mixt. Maar het is wel belangrijk dat je ze niet overmixt. Hoe verleidelijk het ook is, het te lang en te veel mengen van je deeg kan ervoor zorgen dat je brood te hard wordt. Als je de droge en natte ingrediënten met elkaar mengt is het daarom handig om een klein kuiltje in het midden van je droge mengsel te maken en daar je natte ingrediënten in te gieten. Gebruik vervolgens een rubberen spatel of lepel om de ingrediënten voorzichtig in elkaar te vouwen totdat de bloem wat vochtig is. Zitten er nog wat klonten in het beslag? Weersta dan de neiging om ze er hardhandig uit te kloppen, maar probeer ze voorzichtig kleiner te maken met je spatel.

5. Ga los met de toppings

Je kan je bananenbrood pas écht lekker maken als je creatief met de toppings aan de slag gaat. Kies bijvoorbeeld een crunchy noot, zoals walnoten, en rooster ze licht voor je ze aan het beslag toevoegt. Ook kan je natuurlijk stukjes chocolade of fruit (zoals bosbessen en frambozen) door het beslag heen verwerken. Vouw ze er wel voorzichtig doorheen, net als in de stap hierboven, om overmixen te voorkomen.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen