Placeholder

Hoe vries je groenten en fruit in?

Heb je niet altijd verse producten in huis? Veel soorten groenten en fruit kun je invriezen om later te gebruiken. Even een reminder van de punten waar je op kunt letten.

1. Vries zo snel mogelijk in
Vries alleen verse producten van goede kwaliteit in. Vries ze zo snel mogelijk in bij een zo laag mogelijke temperatuur.

2 Blancheer groenten voor het invriezen
Vries je groenten niet in nadat ze gekookt zijn. Je kunt ze het best blancheren en vervolgens invriezen.

3. Vries in in porties
Verdeel de producten die je invriest zoveel mogelijk in porties. Eén grote portie is lastig te verdelen in kleinere porties zodra het bevroren is. Daarnaast bevriest een product sneller in een kleine portie en heb je minder kans op ijskristallen.

4. Eén keer invriezen
Vries producten niet opnieuw in nadat je ze al een keer ontdooid hebt.

5. Gebruik een geschikte verpakking
Bewaar alles in een goede verpakking: diepvriesbakken of -zakken zijn handig. Plak overal een etiket op met de naam en de datum waarop je het hebt ingevroren. Zo weet je precies hoe lang iets er al ligt.

6. Let op als je glas gebruikt voor invriezen
Je kunt ook glazen potjes of flessen gebruiken voor het invriezen. Zorg dat je ze niet tot de nok vult. Vloeistoffen zetten uit in de vriezer, waardoor het glas kan breken.

7. Langzaam ontdooien
De meeste producten kun je het best langzaam laten ontdooien op kamertemperatuur. Een uitzondering hierop zijn groenten: die kun je bevroren opzetten in kokend water of roerbakken in een hete pan.

Beeld: Shutterstock