Placeholder

Onderzoek naar alzheimer

Dementie is helaas op weg om volksziekte nummer 1 te worden. 1 op de 5 Nederlanders krijgt dementie. Onder vrouwen is dit aantal zelfs nog hoger: 1 op de 3 vrouwen zal dementie krijgen. Maar ook gezonde mensen krijgen ermee te maken, doordat hun naasten getroffen worden door dementie.

Doorbraak
Een kwart miljoen mensen hebben last van dementie en als er niets verandert, zal dat aantal in 2040 verdubbeld zijn. Het goede nieuws is dat wetenschappers ervan overtuigd zijn dat er binnen 20 jaar een doorbraak zal zijn in het voorkomen of genezen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie.

Onderzoek en geld
Voordat het zover is, is er onderzoek nodig, en dus geld. Daarom is Alzheimer Nederland een campagne gestart. In deze campagne staat het verlies van muziekherinneringen centraal.  'Het zijn kille cijfers die keihard informeren, maar soms voorbij gaan aan de emotie van deze ziekte: het onafwendbare moment dat je niemand meer herkent en je je niets meer herinnert', vertelt Gea Broekema-Procházka, de directeur van Alzheimer Nederland. “Dat emotionele element van de ziekte verdient meer aandacht en is de reden voor Alzheimer Nederland om deze landelijke campagne te starten. Een campagne die zich richt op iets dat wij als gezonde mensen nu nog als vanzelfsprekend zien: onvergetelijke muziekherinneringen.'

Muziekherinneringen op tv
Op 19 oktober (om 23.00) en 26 oktober (om 23.25) kun je op SBS 6 naar het programma Muziekherinneringen kijken. Jeroen van der Boom ontvangt bijzondere gasten en haalt aangrijpende verhalen naar boven dankzij optredens van verschillende artiesten.

Beeld: Shutterstock