dingen-niet-doen-na-eten

3 dingen die je beter niet direct na het eten kan doen

Heb jij net genoten van een grote maaltijd? Dan kan je deze activiteiten beter niet gelijk doen!

 

Vroeger leerden we al dat we beter niet kunnen gaan zwemmen na het eten – daar later meer over – maar er zijn ook nog een aantal andere activiteiten die je beter niet kunt ondernemen direct na het eten. Heb jij net genoten van een grote maaltijd? Blijf dan vooral doorlezen!

Lees ook: ‘Dit zijn ze: de meest voorkomende oorzaken van maagzuur’

1. Je tanden poetsen

Dit klinkt misschien onlogisch, maar het is vaak beter om je tanden niet gelijk na het eten te poetsen. Wanneer je voedsel eet waar veel koolhydraten en suikers in zitten, zoals brood, koekjes en frisdrank, vormen er bepaalde bacteriën in je mond. Deze bacteriën vallen tandglazuur aan, dus poetsen direct na het eten van dit soort voedsel kan juist voorkomen dat deze bacteriën zich gaan opbouwen. Heb je iets zuurs als wijn of citrusvruchten gegeten of gedronken? Dan kan je beter wel even wachten met je tanden poetsen. Als je binnen een half uur na het eten van deze producten je tanden poetst, kan je namelijk juist het glazuur van je tanden aantasten. De zuren hebben er namelijk voor gezorgd dat het glazuur al zwakker is geworden. Het is daarom bij dit soort producten beter om je tanden van tevoren te poetsen en een glas water te drinken na het eten of even dertig minuten te wachten voor je gaat poetsen.

2. Naar bed gaan

We kennen allemaal de discussie over of een late-night snack effect heeft op je gewicht, maar een ding is zeker: gaan slapen vlak na het eten doet de kwaliteit van je slaap niet ten goede. Sterker nog, je kunt na het eten het beste drie uur wachten voordat je gaat liggen. Waarom? Vertering moet plaatsvinden als je rechtop zit, niet als je ligt. Anders heeft je lichaam moeite met het omlaaghouden van maagzuur. Er zijn bepaalde producten die je meer … opleveren. Denk bijvoorbeeld aan vet eten, alcohol en gefrituurd voedsel. Ook kunnen grote maaltijden die vetrijk zijn en alcohol ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt. Die kan je dus beter vermijden vlak voor het slapengaan!

3. Sporten

Je kan je vast nog wel herinneren dat je moeder altijd zei dat je niet mocht zwemmen na het eten. Dat advies was niet ongegrond, maar niet om de redenen die we dachten. In eerste instantie dachten we dat het kwam omdat het verteringsproces bloed nodig heeft en het daarom wegtrekt van je andere organen, waardoor je moe kan worden en risico loopt te verdrinken. Nu is het wel zo dat het bloed vereist om je eten te verteren, maar gelukkig heb je genoeg bloed om de rest van de organen tegelijk werkend te houden. Toch is zwemmen – of sporten in het algemeen – niet slim vlak nadat je hebt gegeten. Het kan er namelijk voor zorgen dat je maag van streek raakt en je last krijgt van verkrampte spieren. Zorg er dus voor dat je drie tot vier uur wacht met sporten nadat je een grote maaltijd hebt gegeten. Heb je wat kleins gegeten? Dan kan je na een of twee uur aan de slag!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen