anticonceptiepil

Dit gebeurt er als je stopt met de pil

Ben je met de anticonceptiepil gestopt of overweeg je om er binnenkort mee te stoppen? Dít is wat er kan gebeuren. Over de voor- en nadelen van stoppen.

Veel vrouwen gebruike ooit in hun leven de anticonceptiepil. Dit kan zijn om een zwangerschap te voorkomen, maar ook om een hevige menstruatie te verlichten. Steeds meer vrouwen stoppen met de pil, terwijl ze niet zwanger willen worden. Gynaecoloog Oosterhuis bevestigt de pilmoeheid. Bij hem op de afdeling komen steeds vaker vrouwen advies vragen over stoppen met de pil en informeren naar alternatieven.

Vrouwen die niet met de pil willen stoppen omdat ze zwanger willen worden, maar omdat ze het idee hebben dat de pil vervelende bijwerkingen heeft. Of ze hebben gehoord dat anderen zich beter voelen zonder de pil en willen ervaren wat stoppen met hun eigen lichaam doet.

Voordelen

Binnen 90 dagen na het stoppen met de pil zou je cyclus weer normaal moeten zijn. Schrik niet als je cyclus een paar maanden van slag is. Wanneer je stopt met de pil, zul je merken dat je lichaam zijn eigen balans weer moet vinden. Zo kun je schommelen in gewicht en soms ook wat kilo’s verliezen. De pil zorgt er namelijk voor dat je extra vocht vasthoudt. Het goeden nieuws is wel dat je weer wat meer energie krijgt en je zin in seks toeneemt.

Nadelen

Helaas kleven er ook nadelen aan het stoppen met de anticonceptiepil. De pil zorgt er voor dat je hormonen niet meer schommelen. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld minder last van puistjes. Stop je met de pil, dan kun je daar weer wat meer last van krijgen, net als van een vette huid of acne. Maar zelfs als de acne de eerste weken wat toeneemt, zal het daarna weer tot rust komen. Soms kun je ook last krijgen van haaruitval. Ook dit zal afnemen zodra je hormonen weer in balans komen. Maak je dus niet te veel zorgen.

Natuurlijke cyclus

Vergeet niet dat je na het stoppen met de pil je natuurlijke cyclus weer terugkrijgt. Hierbij hoort ook de eisprong en eventueel het premenstrueel syndroom (pms). Je eigen hormonen zullen meer schommelen dan daarvoor. Dit is heel normaal, maar kan ervoor zorgen dat je voor je menstruatie bepaalde klachten sterker zult ervaren. Denk aan buikpijn, rugpijn en stemmingswisselingen.

Alternatieven

Bedenk wel dat als je stopt met de pil je een ander voorbehoedsmiddel kiest. Stoppen met de pil kan namelijk ook als effect hebben dat je zwanger wordt. Maar dat hoeven we je natuurlijk niet uit te leggen:) Kende je deze vegan condooms al?

Foto: Getty Images
Bron: Vriendin

Tip van de redactie

je brein aan de pil
Je brein aan de pil
Klik hier
San2404
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen