Minder verkoudheids- klachten door gele kiwi
5 januari 2012
Hatsjoe! Last van verkoudheid? Eet gele kiwi’s.
Het weerbericht van de aankomende dagen: regen, hagel en harde wind. Met zulk stormachtig weer ligt een verkoudheid op de loer. Onderzoekers van Plant & Food Research uit Nieuw Zeeland deden onderzoek naar de werking van bepaald fruit op de klachten van een vervelende verkoudheid.
Gele kiwi en banaan
Twintig weken lang volgden de onderzoekers 37 gezonde 65-plussers. De deelnemers aten de eerste vier weken elke dag een gele kiwi en vier weken lang dagelijks een banaan. De periodes werden afgewisseld met fruitvrije periodes. Om het effect te onderzoeken, werd het bloed van de deelnemers gecontroleerd op antioxidanten en weerstandreacties.
De conclusie
Tijdens de kiwiperiode werden er aanzienlijk minder verkoudheidssymptomen aangetoond. Zo nam de keelpijnperiode af van 5,4 naar 2 dagen en hoofdverkoudheid van 4,7 naar 0,9 dagen. Het eten van de gele kiwi leidde ook tot hogere concentraties van vitamine C en antioxidanten in het bloed.
(