te weinig licht

Dit is het effect van te weinig licht op je gezondheid

Met de wintertijd op komst wordt het alleen maar erger: een gebrek aan licht. En te weinig licht heeft heel wat negatieve gevolgen voor je je gezondheid.

 

De dagen worden steeds korter nu de winter in zicht is. Dat betekent dat je lichaam ook steeds meer aan minder licht wordt blootgesteld. Een gebrek aan licht heeft invloed op je humeur en slaap, waardoor je weer andere gezondheidsklachten kunt krijgen. Daarom moet er volgens deskundigen veel meer aandacht komen voor het belang van licht voor je gezondheid, meldt RTLnieuws.nl.

Lees ook:4 tekenen dat je een sterke biologische klok hebt

Kwaliteit van slaap

Chronobiologe Marijke Gordijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen: “Het gaat om de kwaliteit van slaap. Als je slecht slaapt, verandert bijvoorbeeld je hormoonhuishouding waardoor je meer risico loopt op obesitas.”

Humeur

Ook legt ze uit dat er directe verbindingen zijn tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt. “Onvoldoende licht beïnvloedt je stemming negatief en kan zelfs tot depressies leiden.”

Meer licht

Volgens haar is er een oplossing: “Je moet of het daglicht beter naar binnen brengen, of de verlichting naar een hogere intensiteit brengen.”

Gerelateerde artikelen