Placeholder

7 soorten oordoppen op een rij

Oordoppen zijn handig om omgevingsgeluid te dempen of om in het vliegtuig de luchtdruk te reguleren. Er zijn meer soorten oordoppen dan je denkt.

Welke soorten oordoppen zijn er?
Er zijn verschillende manieren om je oren te beschermen, waarvan universele (dus niet op maat gemaakte) oordopjes de meest gangbare is. Universele oordopjes zijn er in allerlei soorten en maten en bij het kiezen ervan is het goed om met een aantal aspecten rekening te houden. Bijvoorbeeld: in welke omgeving wil je ze gebruiken, wat voor soort bescherming heb je nodig en wat vind je belangrijk op het gebied van pasvorm en comfort? Sommige oordopjes bevatten speciale filters, die ervoor zorgen dat een bepaald type geluid – zoals verkeerslawaai of muziek – wordt gedempt, maar je omgevingsgeluid nog wel voldoende hoort en je geen ‘afgesloten’ gevoel hebt. Sommige universele oordoppen gooi je na één keer gebruiken weg, maar veel soorten zijn ook vaker te gebruiken.

Lees ook: Hoe weet je dat je gehoorschade hebt opgelopen?


Alpine Swim Safe
Prijs: €12,95 via Bol.com

Speciale zwemoordopjes, die voorkomen dat er water in het oor komt. Ook geschikt om mee te douchen. AlpineThermoShape thermoplastisch materiaal, hypoallergeen, bevat geen siliconen en geeft geen allergische reacties.

Pluspunten: De oordopjes vormen zich naar je oor, waardoor ze goed op hun plek blijven zitten.
Minpunten: Als je een relatief grote gehoorgang hebt, kunnen deze oordopjes te klein uitvallen.
Bijzonderheden: Je krijgt er een handig opbergdoosje bij dat je tijdens het zwemmen kunt bevestigen om je pols of aan de rits van je wetsuit.


Proplugs Vented
Prijs: €19,95, meer informatie via de website

Dit zijn oordopjes die bescherming bieden tegen water, stof, vuil, geluid en luchtdrukverschillen. Speciaal aanbevolen aan duikers. Ze zijn gemaakt van kraton thermoplastisch materiaal.

Pluspunten: Gaan niet diep de gehoorbuis in, maar dichten de oorschelp af. Hierdoor zijn ze heel geschikt wanneer je snel last hebt van irritatie in de gehoorgang.
Bijzonderheden: Als je voor het eerst Proplugs aanschaft, is het gebruik van een passet (à €7) noodzakelijk om de maat te bepalen.


Pluggerz Uni-Fit Sleep
Prijs: €9,95, via Pluggerz

Deze variant van Pluggerz is gemaakt om lekker te kunnen slapen in een luidruchtige omgeving. Gemaakt van duurzaam en flexibel anti-allergisch siliconenmateriaal dat lang meegaat.

Plusunten: De filters houden hinderlijke geluiden tegen, zonder je oor volledig af te dichten. Daardoor hoor je snurkende partner niet, maar je wekker wel.
Bijzonderheden: De oordopjes zijn zo zacht dat ze niet hinderlijk zijn als je op je zij slaapt.


Ohropax Classic
Prijs: €2,65 of €12,95 voor 12 sets via Bol.com

Ohropax zijn kneedbare wasbolletjes die de oren beschermen tegen hard geluid. De was bestaat uit verschillende soorten vaseline- en paraffinewas, beschermd in katoenen watten.

Pluspunten: Doordat de oordopjes de gehoorgang afdichten zijn ze ook geschikt om mee te zwemmen. Ze zijn heel makkelijk in gebruik en als je kleine gehoorgangen hebt, kun je het bolletje makkelijk kleiner maken.
Minpunten: De bolletjes zijn vrij vettig en laten een waxachtig laagje achter in je oor. Niet schadelijk, wel vervelend. Stop ze als je gaat slapen goed in je oor, anders kleeft de was de volgende ochtend in je haar.
Bijzonderheden: Deze oordopjes bestaan al honderd jaar en de formule is sindsdien nagenoeg onveranderd.


Thunderplugs
Prijs: vanaf €9,95, onder andere via Bol.com

Thunderplugs heeft oordopjes voor bij concerten en feesten, maar ook geschikt voor andere doeleinden. Er is ook een variant speciaal voor motorrijders.

Pluspunten: Dankzij het special geluidsfilter hoor je de muziek nog goed, maar wel een aantal decibel zachter. Dopjes worden geleverd met handige sleutelhanger, waarin je ze kunt opbergen.
Minpunten: Het materiaal is vrij hard, wat de pasvorm niet voor iedereen ten goede komt.
Bijzonderheden: Deze oordopjes zijn als beste getest door consumentenprogramma Kassa.


Otalgan Earplanes volwassen
Prijs: €9,10, via Bol.com

Last van je oren in het vliegtuig? Deze drukregulerende oordoppen maken het iets minder vervelend.

Pluspunten: Verminderen oorpijn bij het stijgen en dalen. Een half uur voor het stijgen of dalen aanbrengen.
Bijzonderheden: Ook verkrijgbaar in een variant speciaal voor kinderen.


Op maat gemaakte oordopen
Via de hoorspecialist

Op maat gemaakte oordoppen worden speciaal voor jou gemaakt bij de hoorspecialist.

Pluspunten: De oordoppen zijn speciaal voor jou gemaakt, ze zitten daardoor comfortabel en je verliest ze niet.
Minpunten: Op maat gemaakte oordoppen zijn niet goedkoop, ze kunnen makkelijk boven de honderd euro kosten.


Slaap je liever met rustgevende geluiden op de achtergrond? Dan zijn deze oordoppen van Bose misschien iets voor jou.

Beeld: Shutterstock