Bananen Langer Bewaren

6 tips om bananen langer te bewaren

Worden jouw bananen soms ook veel te snel bruin? Met deze tips vertraag je het rijpproces en heb je langer de tijd om ze op te eten!

1 Houd bananen weg van andere fruitsoorten

Tenzij je bananen in je smoothie of fruitsalade doet, gaan ze niet zo lekker samen met andere fruitsoorten. Dit komt omdat fruit dat rijpt veel ethyleengas uitstoot. Dit is een van de grote boosdoeners voor bananen. Door dit gas gaan bananen sneller rijpen. Leg je bananen dus niet meer op de fruitschaal.

Lees ook: ‘De bananenpannekoeken van Jet’

2 Plastic- of aluminiumfolie

Soms kom je wel eens dat bananen tegen in de winkel, waarbij er plastic om het steeltje zit. Dit heeft ook te maken met het ethylgeen gas. Het gas komt namelijk vrij via het steeltje van de banaan. Als je folie om het steeltje wikkelt, vertraagt dit de uitstoot van gas en het rijpen. Voor het beste resultaat wikkel je elke banaan apart met folie in.

3 Zodra ze bruin worden leg ze dan in de koelkast

Ook koelere temperaturen vertragen het rijpingsproces. Zodra je bananen rijp zijn op de manier zoals jij dat wilt, leg ze dan in de koelkast. Ze zullen zo beter hun smaak en structuur bewaren.

4 Voeg citroensap toe aan geschilde bananen

Net zoals bij appels, kan het toevoegen van citroensap de versheid van een banaan langer behouden. Een citroen vertraagt het oxidatieproces. Vind je het sap van de citroen te zuur? Verdun het dan met water.

5 Een azijnbad

Azijn is een alternatief voor citroen. Verdun azijn met wat water en sprenkel het over de bananen. Veel grote bedrijven die maaltijdboxen bezorgen gebruiken dit trucje ook. Spoel je bananen wel even af voordat je ze op eet.

6 In de vriezer

Snijd je banaan in stukjes en bewaar ze in een afgesloten zakje of bakje. Je bevroren banaan blijft nog zo’n 30 dagen goed. Bevroren stukjes banaan zijn ook perfect voor in een koude smoothie!

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Gerelateerde artikelen