tips-gezonder-goedkoper-eten

Hoe gezond zijn vleesvervangers eigenlijk? Hier moet je op letten

De schappen liggen vol met vleesvervangers, van burgers tot spekjes en kip. Ideaal als je geen of minder vlees wilt eten. Maar hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Peulvruchten

De meeste vleesvervangers hebben sojabonen of andere peulvruchten als hoofdgrondstof. Doordat die veel plantaardige eiwitten bevatten, lijkt de textuur op echt vlees. Met de toevoeging van bijvoorbeeld tarwegluten, kikkererwten of ei ontstaat na bewerking een plantaardige vleesvervanger die nog dichter in de buurt komt. Soja bevat fyto-oestrogenen die lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Er circuleren beweringen dat je van deze plantaardige hormonen niet te veel zou moeten eten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft echter geen ongezonde bijwerkingen ontdekt. 

Eiwitbommetjes 

De meeste vleesvervangers bevatten veel plantaardige eiwitten en zijn daarmee een prima alternatief voor vlees. Ze helpen je bloedvaten fit te houden, omdat ze je LDL-cholesterol verlagen. Een gezonde keuze dus, zou je zeggen. Maar er zijn ook nadelen. Vleesvervangers bevatten vaak veel zout. Soms wel 2 gram per 100 gram, terwijl je per dag niet meer dan 6 gram hoort binnen te krijgen. Let ook goed op toevoegingen (net als bij echt vlees, trouwens). Dat geldt zeker voor vleesvervangers op basis van groente. Die bevatten weinig eiwit en hebben veel toevoegingen en bewerking nodig om op smaak gebracht te worden. Vleesvervangers bevatten wel vaak minder verzadigd vet dan dierlijk vlees. 

Voedingsstoffen

Een goede vleesvervanger bevat eiwit (meer dan 20% van de energie), ijzer (meer dan 0,8 milligram per 100 gram), vitamine B1 (meer dan 0,06 milligram per 100 gram) en/of vitamine B12 (0,24 microgram per 100 gram). Let op dat niet elke vleesvervanger vitamine B12 bevat. Varieer daarom met verschillende soorten. Vegetariërs kunnen B12 ook uit zuivel en eieren halen. Eet je vegan? Dan kun je ook voor vitamineB12-supplementen kiezen. (Bron: Voedingscentrum) 

Vleesvervangers zijn duurzamer

Kies je regelmatig voor een vleesvervanger, dan ben je goed bezig als het gaat om dierenwelzijn. Maar draag je ook bij aan een beter milieu? Dat ligt er echt aan hoe een vleesvervanger gemaakt is en wat erin zit. Zo komt er bij het verwerkingsproces van soja uit Zuid-Amerika veel CO2 vrij.

Bijna 100 miljard ton CO2 kan uit de atmosfeer worden gehaald als rijke landen overgaan op een plantaardig dieet. Dat schrijven twee onderzoekers aan de Universiteit Leiden in vakblad Nature Food. Nu wordt er in rijke landen veel vlees en zuivel gegeten. Wereldwijd neemt dat 80 procent van de landbouwgrond in gebruik. Ook zorgt het eten van vlees en zuivel voor meer CO2 uitstoot dan het eten van groente. Vooral rundvlees is vervuilend. Herkauwers stoten gemiddeld 62 gram CO2 uit per gram vlees. Ter vergelijking: bij peulvruchten is dat maar 0,25 gram CO2 per gram eiwit. “Als de helft van de mensen in rijkere landen de helft minder vlees eten, is dat een enorme kans voor het klimaat”, zeggen de onderzoekers.

Lees ook: 7 veelgemaakte fouten als je begint met plantaardig eten

Bron: archief Santé 3 2021, tekst: Loes van de Mosselaar/ change.inc, foto: Getty Images

Tip van de redactie

931x1200
Bestel hier

Tip van de redactie

Wilma Van Grinsven-Padberg onthult in dit boek de geheimen van de mediterrane levensstijl, waarom het zo gezond is en wat de mensen in deze regio eten. Ontdek de recepten van lokale foodies voor een heerlijke en gezonde start! Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST EN RECEPT MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES