Placeholder

Word je eigen coach

Van relatiegedoe tot lifestylestress: voor elk probleem is wel een coach. Maar je kunt ook jezélf coachen naar meer gezondheid, geluk of succes. Santé laat je zien hoe.

Tijd en aandacht
Je denkt misschien dat je een ijzeren discipline moet hebben om jezelf te kunnen coachen. Maar waar het vooral om gaat, is tijd en aandacht voor jezelf.

Stel jezelf vragen
Wanneer je jezelf wilt coachen, stel je jezelf een aantal vragen alsof een buitenstaander ze aan je stelt. Vervolgens voel je welke gevoelens er opkomen en wat er in je lichaam gebeurt.

Wat voel je?
Krijg je een knoop in je maag, gaan je schouders zich aanspannen? Het zijn tekenen dat juist die vraag belangrijk is. Het gaat erom eerlijk te zijn naar jezelf en je door deze vragen bewust te worden van onbewuste patronen.

Dagelijkse oefening
De ervaring leert dat je de verandering in je leven niet in werking zet door jezelf deze vragen maar één keer te stellen; trek er een paar dagen voor uit en maak er een dagelijkse oefening van.

Tijd voor verandering
Echte veranderingen op welk gebied dan ook, ontstaan alleen als je redenen om die verandering in gang te zetten sterk genoeg zijn. De tegenslagen die je onderweg ervaart, zorgen er juist voor dat je sterker gemotiveerd raakt om iets te veranderen of te bereiken.

Wees niet te streng
Coach jezelf zoals een coach dat ook zou doen en kijk naar jezelf alsof je met de ogen van een ander kijkt, met liefde en compassie. Geen enkele coach is (altijd) streng en hard, dus wees dat ook niet voor jezelf.

In het meinummer van Santé lees je vanaf pagina 42 hoe je jezelf kunt coachen op verschillende vlakken in je leven. Met de tips en oefeningen kun je meteen aan de slag.