waarom-gapen-als-anderen-gapen

Dit is waarom jij moet gapen als anderen gapen

Moet jij ook altijd gapen als je een ander ziet gapen? Waarom is dat eigenlijk? Gaap je niet alleen als je moe bent? Daar hebben wij het antwoord op!

Waarom gapen we?

Voordat we uitleggen waarom we gapen als anderen gapen, is het handig om te weten waarom we eigenlijk gapen. Tot ongeveer 30 jaar geleden dachten wetenschappers dat we gaapten om meer zuurstof binnen te krijgen. Die theorie werd in 1987 echter weerlegd en tegenwoordig denkt men dat we gapen als een stimulans. Wanneer we moe worden, zeker wanneer we iets bijwonen of kijken wat niet per se motiverend is, begint ons lichaam te gapen om ons wakker te maken. Uit onderzoek bleek namelijk dat onze hartslag 10 tot 15 seconden na het gapen iets stijgt, wat vergelijkbaar is met de kick van cafeïne.

Lees ook: ‘Dit effect heeft eenzaamheid op jouw slaap

Ook zou gapen ervoor kunnen zorgen dat ons brein afkoelt, wat de reden zou kunnen zijn dat je met warm weer vaker gaapt. Wanneer je gezichtsspieren ontspannen, verlies je warmte via de aderen in je gezicht en de koele lucht die je binnenkrijgt helpt vervolgens je brein af te koelen.

Waarom gapen we als anderen gapen?

Goed, nu de hamvraag: waarom gapen we als anderen gapen? Volgens onderzoekers zou dit vooral met empathie te maken hebben. Naarmate we ouder worden, ontwikkelen we ook op psychosociaal en neurologisch vlak. Hierdoor zien we anderen die gapen als een signaal dat wij ook moeten gapen. Niet alleen gapen kopiëren we overigens van anderen, want we kopiëren dagelijks (onbewust) woorden en acties van anderen om ergens bij te horen. Onze hersenen zijn namelijk geprogrammeerd om mensen om ons heen te kopiëren. Zeker mensen waar je een sterke band mee hebt of waar je veel empathie voor voelt zijn mensen die je kopieert. Gaap je dus vaak als een ander gaapt? Dan wil dat eigenlijk zeggen dat je een heel empathisch persoon bent!

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen