effect-eenzaamheid-slaap

Dit effect heeft eenzaamheid op jouw slaap

Voel jij je weleens eenzaam? Dan is de kans groot dat je ook niet goed slaapt… Hoe dat precies kan, leggen we je in dit artikel uit!

Alhoewel je vast de welbekende redenen voor slecht slapen kent – te veel cafeïne, ’s avonds nog blootgesteld zijn aan beeldschermen, noem het maar op – kan er ook een reden zijn waar je misschien nog niet bij stil had gestaan. Minder sociale verbindingen kan er namelijk ook voor zorgen dat je niet het beste uit je nachtrust haalt…

Eenzaamheid en slaap

Uit onderzoek is gebleken dat eenzaamheid de algehele gezondheid van mensen sterk heeft beïnvloed afgelopen jaar. En dan hebben we het niet slechts over ouderen… Uit het onderzoek bleek dat vooral studenten en jonge ouders (vooral vrouwen) die thuis waren met hun kinderen gevoelens van eenzaamheid ervoeren.

DierDier

Voortdurende eenzaamheid heeft impact op onze mentale gezondheid en kan onder andere ons fight-or-flight systeem tot leven brengen. Hierdoor raakt ook onze slaap beïnvloed; vroeger betekende alleen zijn dat je in gevaar was, waardoor je constant alert blijft. Mensen zijn namelijk sociale wezens en we zijn dusdanig ontwikkeld dat we ons veilig voelen als we met meer zijn. Omdat onze hersenen ons altijd behoeden voor gevaar, kan eenzaamheid er dus voor zorgen dat we constant alert zijn en altijd aan staan. Hierdoor komen we niet in onze diepe slaapfase terecht, de fase waarin we bijtanken en herstellen van de dag ervoor.

Verbinding maken

Op basis van deze theorie zou het je dus kunnen helpen om contact met anderen te leggen en de verbinding met elkaar aan te gaan. Maar kan dat ook online? In principe kan een online meet-up er wel voor zorgen dat je je minder eenzaam voelt, al zal het niet volledig het gevoel evenaren van face-to-face afspreken en elkaar een knuffel kunnen geven. Wel is duidelijk dat elkaars stem horen ook goed werkt, dus plan gerust wat vaker een telefoongesprek (of videocall) in met je beste vriendinnen, dat kan wonderen doen voor je mentale staat – en dus ook je slaap.

Beeld: GettyImages, Bron: Womenshealthmag.com

Tip van de redactie