moeder dochter

8 signalen dat je steeds meer op je moeder lijkt

Is het je wel eens opgevallen dat je qua gedrag en gewoontes steeds meer in de voetsporen van je moeder treedt? Hier zijn acht tekenen die aangeven dat je onvermijdelijk meer op haar begint te lijken.

Signalen dat je steeds meer op je moeder lijkt

1. Je hebt ‘die blik’

Vroeger kreeg je hem regelmatig naar je toe geworpen als je iets deed wat niet mocht. Maar nu betrap je jezelf erop dat je dezelfde strenge blik naar anderen werpt, vooral naar je eigen kinderen. Je hebt het geërfd.

2. De manier van spreken

Steeds vaker gebruik je uitdrukkingen en zegswijzen die je moeder ook altijd gebruikte. Bijvoorbeeld, “omdat ik het zeg” of “wacht maar tot we thuis zijn”.

3. Dezelfde smaak

Vroeger lachte je erom hoe je moeder zich kleedde. En nu? Je shopt verrassend vaak in dezelfde winkels als zij en die broek die je onlangs hebt gekocht, die had zij vroeger ook.

4. Dezelfde adviezen

Zonder het te beseffen, geef je dezelfde wijze adviezen die je moeder je vroeger gaf. “Een appeltje voor de dorst” of “bezint eer ge begint”. Het komt er vloeiend uit.

5. Je kookkunsten

Herinner je die speciale soep of ovenschotel nog? Voordat je het weet, maak je dezelfde recepten en smaakt het bijna identiek.

6. Gezondheidsadviezen

Hoe vaak heb je niet met je ogen gerold als je moeder weer kwam met haar gezondheidstips? En kijk nu, je zweert bij diezelfde gemberthee en waarschuwt iedereen voor vitamine tekort.

7. Je organisatieskills

Ooit vond je haar manier van plannen overdreven. Nu merk je dat je net zo’n duidelijke planning en structuur nodig hebt in je dagelijkse leven.

8. De zorgzaamheid

Misschien wel het mooiste teken van allemaal: je zorgzaamheid. Net als je moeder sta je altijd klaar voor je kinderen en zorg je ervoor dat iedereen zich geliefd en gewaardeerd voelt.

Hoewel het even schrikken kan zijn als je deze tekenen bij jezelf herkent, is het ook een mooi gebaar naar je moeder toe. Het laat zien dat haar invloed, liefde en lessen diep in jou verankerd zijn. En eerlijk gezegd, er zijn slechtere mensen om op te lijken, toch?

De Moederfactor

Weinig relaties in ons leven laten een zodanig diepe indruk op ons achter als de relatie met onze ‘eerste liefde’: onze moeder. In De Moederfactor onderzoekt Dr. Stephan B. Poulter deze relatie, samen met jou als lezer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Werkende vaders willen meer tijd voor kinderen

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker