Shutterstock 1655562130

Zo veel tijd besteden we wekelijks aan huishoudelijke klusjes

Voor de één een gruweltaak, terwijl de ander bijna niets liever doet dan poetsen. Maar hoeveel besteden we gemiddeld per dag aan onze huishoudelijke taken?

Stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen en de was. En oh ja, bedden verschonen, dieren verzorgen, dweilen en de vaatwasser uitruimen. Het blijft toch een beetje the circle of life, binnen een huishouden. En zo veel tijd besteden we er gemiddeld aan.

21 uur per week

Tot wel 21 uur per week en dus zo’n 3 uur per dag zijn we bezig met huishoudelijke klusjes. Koken, opruimen, schoonmaken en de was zijn samen goed voor zo’n 2 uur iedere dag. En boodschappen doen en dingen regelen buiten de deur kosten ons zo’n 5 uur per week, wat van die 2 uur per dag bijna 3 uur maakt. Overigens neemt het aantal uren rap af, er zijn signalen dat we nu per week richting de 15 uur in totaal gaan. Deels omdat we het drukker hebben en moe zijn. En deels omdat sommige taken uit handen worden gegeven, aan een robotstofzuiger of een hulp in de huishouding bijvoorbeeld.

Stofzuigen

Van al die klusjes en bezigheden, besteden we maar liefst 7 uur per maand – dat is een kwartier per dag – aan stofzuigen. Natuurlijk blijven dit gemiddelden, mensen met huisdieren en jonge kinderen pakken de stofzuiger er wellicht vaker bij dan een fulltime werkende alleenstaande man die nooit beschuitjes eet thuis. Leuk weetje is ook nog dat onze zuiderburen per maand een uurtje minder stofzuigen. Allee, zijn we nog iets kuiser dan die Belgen ook!

Kleine wasjes, grote wasjes

Dan die altijd terugkerende berg wasgoed. Vies ligt-ie je aan te staren, maar schoon vergt dan weer opvouwen of strijken. We draaien in Nederland gemiddeld 2,9 wassen per week. Natuurlijk doet de machine dat voor je, maar met sorteren, ophangen en dus weer kreukelvrij in de kast krijgen zijn we ook nog wel even bezig. Aan strijken heeft trouwens een whopping 90% van onze landgenoten een hekel. Toch besteden we er wekelijks 1 uur en 9 minuten aan. En eh, mannen strijken vaker dan vrouwen. True story.

Bij Santé schrijven we graag over tips, trucs en hacks die jouw huishouden nét ietsje makkelijker maken. Zo kun je met tandpasta heel wat meer schoon krijgen dan alleen je tanden. En maak je met een paar kleine veranderingen je huis op de lange termijn hygiënischer schoon. En eh, altijd een tegenvaller als er weer iets is ‘ontploft’ in de magnetron? Met deze tips glanst-ie binnen no-time weer.

Gerelateerde artikelen