simpele-gewoonten-hygienischer-huis

5 kleine gewoonten voor een hygiënischer huis

Aangezien we de laatste tijd steeds meer met hygiëne bezig zijn, zowel in als rondom het huis, vonden we het een goed idee om een aantal kleine gewoonten voor je op een rij te zetten die je jezelf écht moet aanleren als je een hygiënischer huis wil hebben. En met klein bedoelen we ook echt klein: deze gewoonten zijn heel haalbaar! Wedden?

1. Trek je schoenen uit

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar er zijn toch genoeg mensen die thuis hun schoenen niet uittrekken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat schoenen bacteriën door ons huis heen kunnen verspreiden, wat natuurlijk wel het laatste is wat je wil met het huidige virus. Gelukkig is de oplossing simpel: leer jezelf aan om je schoenen uit te trekken zodra je je huis binnenstapt. Zorg bijvoorbeeld dat er een schoenenrek bij de voordeur staat en zet een paar comfortabele instappers bij de deur waar je thuis op loopt, zodat deze gewoonte er ook nog eens voor zorgt dat je je comfortabeler voelt. Heb je je handen nodig om je schoenen uit te trekken? Vergeet dan niet erna je handen te wassen!

Lees ook: ‘5 leugens die je jezelf vertelt over schoonmaken

2. Doe de klep van de toiletbril naar beneden voor je doortrekt

Uit onderzoek blijkt dat er een groot risico ontstaat op toilet pluim, oftewel aerosolen die geproduceerd worden als je een toilet doortrekt. Als je de klep omhoog laat staan als je doortrekt kunnen de aerosolen die in de lucht vrijkomen op oppervlakten in de buurt terechtkomen. En die kunnen anderen weer aanraken… bah! Om te helpen voorkomen dat bacteriën verspreiden, kan je dus beter eerst de toiletklep naar beneden doen en dán pas doortrekken. Oh, en nu we het er toch over hebben: zet je tandenborstel zo ver mogelijk van de wc vandaan… Kleine moeite (of moeten we zeggen ‘gewoonte’), toch?

3. Neem je tijd

Het is een van de meest gemaakte schoonmaakfouten die mensen maken, maar als je écht de oppervlakten die het meest worden aangeraakt in huis wil desinfecteren (denk aan deurklinken, het aanrecht en afstandsbedieningen) zal je op de contacttijd van je schoonmaakproducten moeten letten. De meeste desinfectiesprays en -producten moeten namelijk een tijdje intrekken om effectief bacteriën te kunnen verwijderen. Als je het aanrecht dus weer te snel droogmaakt, kan het zijn dat de bacteriën gewoon blijven hangen… Leer jezelf dus de gewoonte aan om goed te kijken hoe lang schoonmaakmiddelen moeten intrekken en heb geduld!

4. Stop met je telefoon meenemen naar het toilet

De meesten van ons zijn zo gehecht aan onze telefoons – geef toe, je leest dit nu ook via je telefoon, right? – dat we ze zelfs meenemen naar het toilet. We hopen dat we je na het lezen van de teksten over toiletbacteriën niet meer hoeven uit te leggen hoeveel bacteriën er aan je telefoon kunnen blijven hangen als je hem meeneemt naar de wc. En aangezien we ervan uitgaan dat je je telefoon niet iedere keer na je toiletbezoekjes desinfecteert, stel je je (net gewassen) handen weer bloot aan bacteriën zodra je je telefoon oppakt. Ja, we snappen het: het is geen makkelijke gewoonte om af te leren, maar het is écht de moeite waard. Trust us!

5. Maak je boodschappentassen schoon

Het komt waarschijnlijk niet snel in je op, maar het kan veel schelen als je je boodschappentassen goed schoonmaakt. Als je geen tas hebt die je speciaal gebruikt voor het dragen van rauw vlees en rauwe vis, kan het zijn dat je E. coli of salmonella naar de rest van de boodschappen verspreidt. En ja, als je deze tassen op je aanrecht zet als je de boodschappen opruimt, kan je die bacteriën dus ook overdragen

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen