Koffie (4)

Drink jij te veel koffie? Zóveel kopjes mag je drinken

Hoeveel kopjes koffie drink jij op een dag? En is dat nu te veel of juist niet? En verschilt dat per persoon? Santé geeft antwoord.

Er zijn zoveel soorten koffie, dat het niet mogelijk is om te zeggen dat álle koffie goed of slecht voor je is. In sommige soorten zitten cholesterolverhogende stoffen, zoals cafestol en kahweol. Daarnaast zit er natuurlijk cafeïne in koffie, wat een verkwikkend effect geeft. Maar drink je er te veel van, dan kun je last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, hoofdpijn en slaapproblemen. Ook verhoogt koffie ­tijdelijk je bloeddruk.

Wat is te veel?

Wat nu precies te veel is, ­verschilt per persoon. Over het algemeen geldt dat gezonde volwassenen zo’n 400 mg cafeïne (zo’n vier kopjes) per dag kunnen drinken zonder negatieve effecten.

Cafeïne

Merk je dat je niet lekker wordt van cafeïne, dan kun je cafeïnevrije koffie proberen. Toch is dat niet altijd een gezondere keuze. De koffiebonen moeten namelijk eerst worden gedecafeïneerd en soms wordt hiervoor een chemische stof gebruikt die in kleine hoeveelheden achterblijft in de koffie. En ook dan bevat cafeïnevrije koffie nog ongeveer 2 tot 4 mg cafeïne.

Lees ook: Mag ik koffie drinken als ik zwanger ben?

Bron: Santé januari 2020, tekst: Mara Ruijter Foto: Getty Images