Placeholder

Waarom is tv kijken zo verslavend?

Na een aflevering van je favoriete serie volgt er al snel nog één en nog één. Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met tv kijken?

Zodra je de tv aanzet
Het licht, het geluid, camerahoeken, mensen. Zodra je de tv aanzet, neem je continue nieuwe beelden waar. Onze hersenen zijn voorgeprogrammeerd om aandacht te schenken aan nieuwe dingen. Het is voor onze hersenen bijna onmogelijk om de signalen van de tv te negeren.

Geen tijdverspilling
Doordat we voortdurend nieuwe impulsen krijgen, raken onze hersenen niet verveeld. Dat verklaart waarom je uren voor de tv kunt zitten, zonder dat je het gevoel hebt dat je je tijd verspilt.

Na 30 minuten tv kijken
Naarmate we langer tv kijken, wordt onze rechterhersenhelft steeds actiever, deze hersenhelft is verbonden met onze emoties. Daarnaast komt er endorfine vrij, endorfine wordt niet alleen gelinkt met een geluksgevoel, maar ook met verslaving en ontspanning. Een verslavende combinatie…

Interessante personages
Daarnaast hebben de personages een bepaalde aantrekkingskracht. Leuke personages, maar vooral ook de mindere leuke personages, weten onze aandacht vast te houden.

De tv gaat eindelijk uit
Zodra je eindelijk je aandacht weet los te rukken van het scherm wordt de aanmaak van feelgood-hormonen meteen een stuk minder. Dat kan zorgen voor een gebrek aan energie en een sip gevoel.

Kijk jij veel tv?

Bron: Shape.com | Beeld: Shutterstock