Placeholder

8 tips om te werken zonder afleiding

Heb je veel te doen voordat het weekend begint? Met deze tips zorg je voor zo min mogelijk afleiding en ben je extra productief.

1. Maak je to do-lijst niet te lang
Een to do-lijst helpt je om prioriteiten te stellen, maar een ellenlange lijst demotiveert je waarschijnlijk alleen maar. Houd je lijst realistisch.

2. Gebruik de Pomodoro-techniek
Er zijn verschillende time management-methodes, Pomodoro is er één van je. Je werkt in Pomodoro's, dat zijn blokken van 25 minuten, waarin je je focust op één taak. Het wordt makkelijker om afleidingen te blokkeren en je neemt na een Pomodoro een korte pauze voordat je aan het volgende 'blok' begint, wat je productiviteit ten goede komt.

Lees ook: 3 methodes die je kunt gebruiken om productiever te worden

3. Zet notificaties uit
Als je steeds meldingen ziet verschijnen dat je een nieuwe mail krijgt, raak je afgeleid. Zelfs al open je je mail niet, je dwaalt toch even af. Zet notificaties uit en zorg ervoor dat er geen geluiden zijn die je afleiden.

4. Houd je werkplek netjes
Rondslingerende spullen vergroten de kans dat je afgeleid raakt. Neem 's ochtends even de moeite om je bureau op orde te brengen en laat alles netjes achter voor de volgende dag.

5. Neem pauzes
Juist als je veel gedaan moet krijgen, zijn pauzes onmisbaar. Daarnaast kan even met iets anders bezig zijn ervoor zorgen dat je daarna weer met een frisse blik aan het werk kunt.

6. Schrijf alles wat je te binnen schiet op
Komt er iets in je op dat je nog moet doen, maar waar je nu niet aan toe komt? Schrijf het op. Houd je hoofd leeg, zodat je je kunt focussen op waar je nu mee bezig bent. Maak voordat je je werkdag beëindigt alvast een opzet van je to do-lijst voor morgen.

7. Begin gewoon
De eerste stap is meestal het moeilijkst. Soms moet je niet denken maar doen. Al begin je maar met een concept van een rapport. Je kunt altijd later nog schrappen en herschrijven, daar heb je meer aan dan blijven staren naar een leeg document.

Beeld: Shutterstock