Placeholder

5 tips om je creativiteit te ontwikkelen

Creatief zijn komt niet alleen goed van pas als je dat nodig hebt voor je werk of hobby. Creativiteit zorgt er ook voor dat je flexibel bent en je makkelijker kunt aanpassen aan veranderingen.

Geef jezelf creatieve opdrachten
Verzin tien manieren om een sinaasappel te persen zonder pers. Bedenk twintig manieren om dat nieuwe project aan te pakken. Met dit soort kleine opdrachten train je je creativiteit. Je zult steeds inventiever worden.

Durf niks te doen
Waarom komen goede ideeën altijd onder de douche of als je al in bed ligt? Nietsdoen levert je meer op dan je misschien denkt. Volgens neurologen legt je brein in een staat van rust nieuwe verbindingen. De uitdrukking 'ergens een nachtje over slapen' is niet uit het niets gegrepen. De volgende dag is een situatie bezonken en kijk je soms anders tegen de situatie aan.

Haal jezelf uit je comfortzone
Doe eens iets anders dan anders. Dat kan al heel klein zijn: neem een andere route naar je werk, ga op een andere plek aan de eettafel zitten, bezoek een stad waar je nog nooit geweest bent. Nieuwe dingen zorgen voor nieuwe ideeën.

Begin met een creatieve hobby
Misschien voel je weinig voor kleuren voor volwassenen, maar als je als kind genoot van knutselen, is dat een goede reden om het weer op te pakken. Er is keuze genoeg: haken, breien, handlettering, schilderen, potten bakken… Door creatief bezig te zijn, benut je je brein op een andere manier dan tijdens je kantoorbaan.

Gewoon doorgaan
Uit recent onderzoek bleek dat dit misschien wel de belangrijkste tips is: gewoon doorgaan.

Beeld: Shutterstock