Placeholder

Slapeloosheid

Het is heel vervelend als het lang duurt voor je slaap kunt vatten. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om sneller in slaap te vallen.

Doe niet te veel vlak voor het slapen
Tot rust komen voordat je gaat slapen, is een van de belangrijkste tips tegen slapeloosheid. Kijk laat op de avond geen spannende films.

Gebruik je bed alleen om te slapen
Gebruik je bed niet voor activiteiten zoals computeren, televisie kijken of eten. Onbewust associeer je je bed dan met waken in plaats van slapen en dat kan je nachtrust verstoren.

Ontspannen
Om te ontspannen kan sporten heel goed werken. Het beste tijdstip is om te sporten is als je net van je werk komt. De stresshormonen in je lijf dalen zo veel sneller dan wanneer je meteen op de bank ploft. Sporten te vlak voor het slapen, kan juist een averechts effect hebben.

Piekermoment
Piekeren kan een belangrijke oorzaak zijn van slapeloosheid. Betrap je jezelf op nachtelijk gepieker, zeg dan ‘stop!’ tegen jezelf. Bedenk dat gepieker niets verandert. Komt het gepieker steeds terug, plan dan piekermomenten in. Spreek met jezelf af dat je alleen tussen bijvoorbeeld 19.00 en 19.30 uur over het probleem mag nadenken. Kies het piekertijdstip niet vlak voor het slapengaan, dat kan het inslapen verstoren.

Heb je langer dan vier weken klachten? Overweeg dan hulp te zoeken bij een slaappoli.

Lees ook
> Sneller in slaap vallen
> Werkt schaapjes tellen?
> Je bed is alleen voor slapen en seks
> Sneller in slaap vallen

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock