slecht-slapen-met-beha

Saai seksleven? Dít kun je eraan doen volgens een seksuoloog

Hoe lief je je partner ook vindt en hoe leuk seks ook kan zijn, het is helaas niet áltijd feest tussen de lakens. Hoe erg is dat eigenlijk? En hoe krijg je het plezier in bed terug? Seksuoloog Jolien Spoelstra geeft antwoord.

Saai seksleven

Jolien: “Dit gebeurt veel bij mensen die wat langer bij elkaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat als je een sexy plaatje vaak ziet, je het uiteindelijk niet echt sexy meer vindt. Dus wat je sexy of opwindend vindt, verandert naarmate je er vaker mee wordt geconfronteerd. Terwijl het in partnerseks vaak zo is dat als iets goed werkt – we krijgen er een orgasme van – we dat maar blijven herhalen. Dat wordt een toverformule die stelletjes dertig jaar lang volhouden. Logisch dat dat na verloop van tijd saai wordt.”

Wat kun je eraan doen?

“Opwinding wordt verhoogd dankzij creativiteit, speelsheid en nieuwigheid. Psychotherapeut Esther Perel noemt dat de erotic playground: het erotische speelveld waar je samen instapt. Waarbij je kijkt: wat kunnen we hier doen? Als je het gevoel hebt dat jullie ‘formule’ niet meer werkt, is het goed om de boel op te schudden. Daarvoor hoef je niet naar een parenclub of een derde partij uit te nodigen. Meestal kan het simpeler. Gooi de volgorde van seksuele handelingen om en richt je minder op klaarkomen. Of spreek af: de komende weken gaan we géén seks hebben, maar je mag wel andere dingen doen. Voor veel mensen verhoogt dat de spanning, omdat ze weten: ik mag er niks mee, maar ik mag wel teasen.”

Lees ook: dít seksstandje past het beste bij jouw sterrenbeeld

Foto: Getty Images

Tip van de redactie

Theragun Prime massageapparaat
Theragunpro
Bestel hier