Placeholder

Op welke temperatuur kun je het best wassen?

Welk programma kun je het best gebruiken om je kleding schoon te krijgen en mooi te houden?

Wassen op 30 graden

Met een wasprogramma op 30 graden krijg je licht bevuilde was prima schoon. Daarnaast is deze temperatuur het meest geschikt voor kwetsbare kleding, zoals een jurkje of top van een delicate stof.

Wassen op 40 graden

Een was op 40 graden wordt waarschijnlijk veel gebruikt. Veel kleding mag gewassen worden op deze temperatuur. Ook krijg je iets viezere kleding beter schoon op 40 graden dan op 30 graden. Check altijd het label, want voor wol of delicate stoffen is een wasprogramma van 40 graden te warm.

Wassen op 60 graden

Bacteriën, schimmels en huismijt overleven een was op 60 graden niet. Was je beddengoed, handdoeken, vaatdoeken, ondergoed, sokken etc. op 60 graden om ze hygiënisch te houden.

Wassen op 90 graden

Een was van 90 graden wordt ook wel eens een kookwas genoemd. Het is goed voor je wasmachine om eens in de zoveel tijd op deze hoge temperatuur te wassen. Je kunt de wasmachine leeglaten of eventueel wat vaatdoeken meewassen. Een kookwas zorgt ervoor dat je wasmachine schoon blijft en je was schoon en fris uit de wasmachine komt. Maak ook even schoon tussen de rubberen rand.

Missers voorkomen? Controleer altijd het label van kleding. Bekijk hier hoeveel geld je bespaart door kouder te wassen.

Beeld: Shutterstock