Placeholder

Hoe kies je een goede therapeut?

Je hebt de stap gezet om met een therapeut te gaan praten. De volgende vraag is dan vaak: hoe kies je de juiste therapeut?

Weet wat je zoekt
Wil je met een psycholoog praten of ga je liever aan de slag in een groepstherapie? Als je weet wat je wilt, maakt dat de zoektocht makkelijker.

Vraag advies aan je huisarts
Je huisarts geeft je misschien een doorverwijzing, maar ook als dat niet het geval is, kan je huisarts je wellicht helpen aan de gegevens van therapeuten waar ze mee samenwerken. Je kunt ook zelf iemand benaderen. Let op of je verzekering voor vergoeding om een verwijzing vraagt.

Vraag eens rond in je vriendenkring
Het taboe op naar een therapeut gaan, wordt gelukkig steeds kleiner. Een goede ervaring van iemand in je vriendenkring maakt de stap om naar een therapeut te gaan kleiner. Het blijft een persoonlijke keuze, dus laat je niet alleen leiden door de ervaringen van anderen.

Ga eerst op kennismakingsgesprek
Begin met een kennismakingsgesprek. Op die manier kun je merken of het klikt, of je je vertrouwd voelt en of de werkwijze en visie van de therapeut je aanstaat. Geef ook aan hoe jij geholpen wilt worden en ontdek of dat erbij aansluit. Het is niet raar om bij meerdere therapeuten een kennismakingsgesprek aan te vragen.

Luister naar je intuïtie
Luisteren naar je intuïtie kan best lastig zijn, zeker als je met jezelf in de knoop zit. Toch is het belangrijk om op een aantal dingen te letten: durf je jezelf te zijn? Heb je het idee dat de therapeut je iets te bieden heeft? En heb je een slecht gevoel? Durf daarnaar te luisteren.

Controleer of de therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging
En vergeet niet te controleren hoeveel en onder welke voorwaarden je verzekering vergoedt.

Beeld: Shutterstock