Placeholder

Handige gids voor vlekken verwijderen

Heb je een vervelende vlek op je kleding gemaakt. Met deze tips is de kans groot dat je hardnekkige vlekken uit je kleding krijgt.

Vet
Smeer de vlek in met ossengalzeep en laat het even inwerken voordat je het uitspoelt.

Chocolade
Spoel de vlek zo snel mogelijk met koud water. Je kunt ook koolzuurhoudend water of melk gebruiken.

Bloed
Spoel bloedvlekken uit met koud water. Gedroogd bloed kun je even laten weken in water gemengd met keukenzout. Onthoud: spoel bloed nóóit uit met warm water.

Fruit
Meng water met een beetje citroensap en dep dat op de vlek. Een andere optie: laat de vlek weken in een badje van ongezoete karnemelk.

Rode wjn
Dep een vlek ontstaan door rode wijn zo snel mogelijk met papier en warm water. Of gooi er nog een drankje achteraan: koolzuurhoudend water maakt een vlek door rode wijn minder.

Kaarsvet
Kaarsvet is hardnekkig, maar gelukkig krijg je het makkelijk weg: Neem een stukje keukenpapier en leg dit onder en boven de kaarsvetvlek. Ga eroverheen met een strijkijzer. Het kaarsvet smelt en zal opgenomen worden in het keukenpapier. Neem steeds een schoon stukje keukenpapier en ga door tot de vlek weg is.

Gele zweetvlekken in een wit shirt
Spuit een beetje glansspoelmiddel voor de vaatwasser op de gele vlekken. Laat het even inwerken en doe de shirts vervolgens in de was. Als het goed is, komen ze er weer stralend uit. Glansspoelmiddel werkt ook bij zonnebrandvlekken.

Inkt
Gebruik voor inktvlekken geen water, maar melk.

Vlekken op een witte muur
Ben je flink aan het knoeien geweest en zitten er vlekken op je witte muur? Met onze 8 tips om vlekken van een witte muur te verwijderen, krijg je je muur weer schoon.

Algemene tips bij het verwijderen van vlekken
– Verse vlekken zijn makkelijker te verwijderen. Behandel een vlek zo snel mogelijk. Laat je blouse na het behandelen van de vlek geen week in de wasmand liggen, maar was spullen met vlekken zo snel mogelijk.
– Gebruik een doek die niet afgeeft.
– Wrijf niet over vlekken, maar dep voorzichtig.
– Probeer een anti-vlekkenmiddel eerst op een onzichtbare plek om te kijken hoe het materiaal erop reageert.
– Het is handig om altijd iets in huis te hebben tegen vlekken. Groene zeep, ossengalzeep of citroenzeep zijn effectief tegen verschillende soorten vlekken.

Wat zijn jouw trucjes om vlekken te verwijderen?

Beeld: Shutterstock