Placeholder

5 dingen om voor het einde van het jaar van je to do-lijst af te strepen

Dit is het moment om deze klusjes af te ronden.

1. Overstappen naar een andere zorgverzekering
Als je een overstap overweegt, is dit het moment om de knoop door te hakken. Dit zijn een aantal punten waar je op kunt letten. Als je je oude zorgverzekering voor 1 januari opzegt, kun je in januari nog een nieuwe afsluiten.

2. Je administratie op orde brengen
Erg handig, zo'n map voor administratie. Minder handig dat alle papieren van het afgelopen half jaar naast de map staan. Ga er even voor zitten en voor het einde van het jaar is ieder papier opgeborgen achter het juiste tabblad.

3. Sorteer je foto's van afgelopen jaar
Binnen twee dagen een heel fotoboek maken, is misschien een beetje veel van het goede, maar je kunt er wel voor zorgen dat je alle foto's op orde hebt. Maak mapjes aan voor verschillende maanden, evenementen of vakanties en maak een back-up of zet de foto's in de cloud. Als je computer crasht, ben je in ieder geval je foto's niet kwijt.

4. Maak een back-up van je bestanden
Maak niet alleen een back-up van de foto's op je computer. Zet ook meteen alle belangrijke bestanden op een externe hardeschijf.

5. Kinderopvangtoeslag wijzigen
De uurtarieven voor kinderopvang in 2016 zijn bekend. Deze worden niet vanzelf aan de belasting doorgegeven, dat moet je zelf doen. Een kleine moeite, en je voorkomt dat je onverwacht veel geld moet terugbetalen of dat je minder krijgt dan waar je recht op hebt.

Beeld: Shutterstock