Placeholder

De voordelen van schrijven op papier

Hoe vaak schrijf jij nog met een pen op papier? Het wordt steeds minder gedaan. Aan de ene kant niet zo gek, typen gaat nou eenmaal een stuk sneller. Toch heeft schrijven met pen en papier een aantal voordelen.

Je traint je hersenen
Schrijven is motorisch gezien een hele goede oefening. Je beweegt niet alleen je hand om te schrijven, je hersenen sturen dit aan en tegelijkertijd maak je woorden van alle letters. In je hersenen zijn er verschillende gebieden actief.

Je onthoudt beter
Wanneer je aantekeningen maakt, is het sneller om dat op een laptop te doen. Tegenwoordig kunnen mensen zo snel typen dat ze bijna letterlijk kunnen typen wat er gezegd wordt. Toch kun je beter schrijven met een pen, op die manier onthoud je de informatie beter. Dat komt doordat schrijven langzamer gaat. Je kunt niet alles opschrijven en daardoor filter je er direct belangrijke informatie uit en ben je actief bezig met het verwerken – en onthouden – van de informatie.

Vandaag staat op de website van NOS een mooie vergelijking: je hoofd wordt een trage computer als je niet genoeg schrijft. Ook gaat het handschrift van kinderen achteruit. Leraren krijgen te maken met steeds meer onleesbare handschriften.

Je hebt geen online afleiding
Leg je telefoon buiten handbereik en je voorkomt dat je online afleiding hebt. Je even afsluiten met pen, papier en je eigen gedachten kan heel rustgevend zijn.

Op zoek naar een fijn notitieboek? Moleskine blijft een klassieker, en niet voor niets. Of ga je liever voor een bullet journal?