Placeholder

8 tips om je beter te voelen binnen 5 minuten

Je kunt een slecht humeur niet spontaan laten verdwijnen, maar je kunt jezelf wel oppeppen.

Lees ook: De voordelen van een slecht humeur

1. Lach
Zelfs al is je lach hartstikke nep, het helpt. Je hersenen ontvangen signalen dat je lacht, waardoor je je vanzelf beter gaat voelen. Het zorgt er zelfs voor dat je hartslag en stressniveau dalen.

2. Kom in beweging
En beweeg bij voorkeur buiten. Combineer het noodzakelijke met het aangename door wandelend naar de supermarkt te gaan of maak in je lunchpauze tijd voor een ommetje. Heb je daar geen tijd voor? Doe een paar stretchoefeningen achter je bureau om de spanning in je lichaam te verminderen.

3. Maak tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf kan je goed doen. Zet daarom een groot kruis in je agenda. Misschien lukt het niet voor vanavond, maar probeer ergens in de komende week een avond vrij te houden voor jezelf. Het feit dat je daar nu al naar uit kunt kijken, doet je humeur hopelijk goed.

4. Denk aan dingen waar je op dit moment wel blij om bent
Er zijn veel dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Probeer je slechte humeur te relativeren.

5. Lees een inspirerend boek
Zoals de biografie van een persoon die je bewondert of het boek Helweek. Misschien prikkelt het lezen van zo'n boek je om het beste uit jezelf te halen.

6. Eet geen zoete snack
Ben je een emotie-eter, die bij een slecht humeur geneigd is om maar te blijven eten? Weersta de verleiding. Kies liever voor een handje noten of kies alvast een lekker en gezond recept uit voor vanavond.

7. Ruim op
In 5 minuten kun je je bureau opruimen, een lade op orde brengen of het aanrecht leegmaken. Een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in je hoofd. 5 minuten opruimen kan daarom meer voor je humeur doen dan je denkt.

8. Geef eraan toe
Soms lijkt het alsof alles misgaat. Geef toe dat je een baaldag hebt, probeer er het beste van te maken en ga vanavond zo vroeg mogelijk naar bed. Morgen is er weer een nieuwe dag.

Beeld: Shutterstock