Placeholder

5 tips voor een opgeruimder huis

Is jouw huis een rommel en zou je daar best iets aan willen veranderen? Onze 5 opruimtips helpen je op weg.

1. Realiseer je dat je opgeruimder bent dan je denkt
Al lijkt je huis op het eerste gezicht een troep, zelfs dan ben je georganiseerder dan je denkt. Het zit in kleine dingen: je hebt een haakje voor je sleutels, al je sjaals zitten in een mand en je hebt een apart bakje voor je opladers. Soms is het slechts een kwestie van deze opbergplaatsen weer goed gaan gebruiken. Toegegeven: de één ruimt makkelijker op dan de ander, maar in feite is opruimen voor iedereen weggelegd.

2. Voel je niet schuldig als je een cadeau weggooit
Het is vaak moeilijk om iets weg te gooien dat je cadeau hebt gekregen, maar als je iets niet mooi vindt of het niet (meer) gebruikt, moet je het toch weggooien. Uiteindelijk voelt het als een bevrijding. Lees ook onze tips voor als je moeite hebt met spullen weggooien.

3. Bedenk systemen
Hoe kun je bepaalde spullen handiger, netter of efficiënter opbergen? En wat heb je daarvoor nodig? Denk aan hangers waar je meerdere broeken op kwijt kunt, een houder voor de afstandsbiedingen, een brievenbakje, kastverdelers, doosjes met vakjes en opbergdozen. Bekijk voor inspiratie eens de opbergafdeling van Ikea.

4. Koop veel opbergdozen
Een aanvulling op punt 3: opbergdozen zijn je best vriend als je een opgeruimd huis wilt. Ze zijn handig om bepaalde spullen bij elkaar in een box te bewaren en je hebt alle rommel uit zicht, waardoor je huis een stuk netter oogt.

5. Houd het opruimen overzichtelijk
Je had net de hele kast leeggegooid en nu heb je geen zin meer om hem in te ruimen. Herkenbaar? Zorg dat je niet te veel in één keer wilt doen, maar splits het opruimen op: een lade, een keukenkastje of een hoek per keer is voldoende. Maak van je huis opruimen een project dat niet binnen een week afgerond hoeft te zijn. Zo houd je het 'leuk' en voorkom je dat je eindigt met een nog grotere bende.

Wat zijn jouw tips om je huis op te ruimen?

Beeld: Shutterstock