Placeholder

5 tips om minder geld uit te geven aan kleding

Geef jij je verdiende centen te makkelijk uit aan kleding? Met deze tips houd je jezelf in bedwang.

1. Breng jezelf zo min mogelijk in de verleiding
Blijf weg uit de stad, leg de modebladen waar je normaal gesproken je inspiratie vandaan haalt even voorlopig even aan de kant, open geen modewebsites en al helemaal geen online shops.

2. Voorkom emotieshoppen
Ga niet shoppen als je je down of verdrietig voelt. Zoek liever andere activiteiten die je vrolijk kunnen maken.

3. Ga bewust om met de sale
Om geld te besparen kun je met jezelf afspreken dat je pas winkelt in de uitverkoop. Wil je tijdelijk helemaal niet winkelen? Meld je af voor alle nieuwsbrieven en/of uitnodigingen voor de uitverkoop.

4. Zoek al je kleding uit en ruim je kasten op
Je zult versteld staan van hoeveel kleding je eigenlijk al hebt. Je collectie ziet er ook meteen aantrekkelijker uit in een opgeruimde kast.

5. Maak een lijstje
Zet alles wat je nog nodig hebt op een lijstje en shop niet buiten je lijst om.

Hoe herken je een serieuze koopverslaving?
Neemt de spanning toe voordat je iets koopt en voel je je achteraf opgelucht? Misschien dat je last hebt van een (lichte) shopverslaving. Circa twee procent van de Nederlandse bevolking is koopverslaafd, dit zijn ruim 300.000 mensen. Een koopverslaving, ook wel oniomanie genoemd, is meer dan gewoon graag geld uitgeven. Mensen die werkelijk koopverslaafd zijn, blijven compulsief kopen, ook al lopen de schulden op en brengt het gedrag problemen met zich mee. Begint jouw koopgedrag je dagelijks leven te beïnvloeden of ben je bang dat het uit de hand loopt? Schaam je dan niet om hulp te zoeken.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock