Placeholder

5 tips om je dromen te onthouden

Een derde herinnert zich zijn of haar dromen ’s niet na het wakker worden. Wil je je dromen vaker onthouden? Dan hebben wij een aantal tips.

1. Zorg voor goede nachtrust
Leg een uur voordat je gaat slapen je telefoon weg, zet je laptop en televisie uit, zorg voor een donkere en goed geventileerde slaapkamer. Goede slaapomstandigheden zijn belangrijk voor een goede nachtrust en een goede nachtrust zal het makkelijker maken om je dromen te onthouden.

2. Leg pen en papier naast je bed
De meest voor de hand liggende tip. Met pen en papier naast je bed kun je meteen nadat je wakker wordt je droom opschrijven. Weet je de droom niet meer precies? Schrijf dan bijvoorbeeld het gevoel op waarmee je wakker werd.

3. Neem de tijd om stil te staan bij je dromen
Als je direct na je wekker opspringt en aan je dag begint, is de kans groot dat je droom je alweer ontschoten is. Blijf na het wakker worden nog even in bed liggen, denk niet aan wat je vandaag allemaal moet doen, maar probeer eerst je droom te herinneren.

4. Blijf stil liggen
Het zou helpen om te blijven liggen in de houding waarin je wakker werd. Houd je ogen dicht en probeer aan je droom te denken.

5. Wakker worden zonder wekker
Als je werkt of studeert wordt het misschien lastig om geen wekker te zetten, maar om je droom te onthouden, is het wél het best om wakker te worden zonder wekker. Door een vast ritme aan te houden, vergroot je de kans dat je voor je wekker wakker wordt.

6. Ook de details zijn belangrijk
Misschien herinner je je slechts flarden van je droom, of het gevoel dat je had. Schrijf de kleine details die je je herinnert toch op. Misschien schiet de droom je later op de dag nog te binnen. Noteer je droom dan meteen. Je kunt je wel voornemen om het straks op te schrijven, maar de kans is groot dat je je droom dan alweer vergeten bent.

Waarover dromen we het meest?
Als we onze dromen onthouden, gaan die dromen vaak over zaken die ons in het dagelijks leven bezighouden.

Lees ook het nieuwsbericht op Nu.nl: Bijna een derde Nederlanders herinnert zich dromen niet meer.

Beeld: Shutterstock