Placeholder

4 dingen die je misschien nog niet wist over introverte mensen

Waarschijnlijk weet je het verschil tussen introvert en extravert wel, maar de grens tussen deze twee karaktereigenschappen is dunner dan je misschien denkt.

1. Het verschil zit hem in waar jij energie van krijgt
Jung beschreef het verschil tussen introvert en extravert heel mooi: extraverte mensen halen energie uit samenzijn met anderen en sociale contacten. Voor introverte mensen kost het juist energie om sociaal te zijn. Introverte mensen laden op en doen nieuwe energie op wanneer ze alleen zijn.

2. Verlegen zijn, is iets anders dan introvert zijn
Iemand die verlegen is, is niet per definitie introvert. Extraverte personen kunnen net zo goed verlegen zijn. Introverte mensen kunnen zich heel zelfverzekerd voelen in grote groepen, maar hebben er soms geen behoefte aan om zich te mengen met anderen en te kletsen over koetjes en kalfjes.

3. Introverte mensen kunnen van gezelschap houden
Veel introverte mensen kunnen zich op een feestje makkelijk mengen met anderen en met iedereen een praatje maken. Wat extraverte mensen kunnen, kunnen introverte mensen minstens zo goed. Het kost hen alleen wel meer energie.

Introverte en extraverte mensen kunnen beiden net zo goed voor grote groepen spreken of leiders zijn. Bill Gates zou introvert zijn.

4. Introverte mensen zijn niet allemaal eenzaam
Introverte mensen genieten van de tijd die ze alleen doorbrengen. Ze vervelen zich niet snel en brengen zonder probleem veel tijd door met zichzelf en hun eigen gedachten. Of je introvert of extravert bent, maakt niet uit als het gaat om de kans dat vereenzaamt.

Lees ook: Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Dab is het boek De kracht van stille mensen van Sophia Dembling een aanrader. De kracht van stille mensen, €17,95. Meer van onze boekentips vind je hier >>