pijn stillen

Wist je dat er een hele simpele manier is om pijn te stillen?

Als je als klein kind viel dan was een knuffel van je moeder of vader al een hele geruststelling. Nu is wetenschappelijk bewezen dat een aanraking veel meer kan doen.

Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat aanraken en meeleven pijn kan stillen. Door iemand anders die heeft aan te raken mee te leven, synchroniseren hersengolven waardoor de pijn een stuk minder wordt.

Lees ook:Verliefdheid zelfde effect als medicijnen

Pijn

Hoofdonderzoeker Simone Shamay-Tsoory, professor psychologie aan de universiteit van Haifa in Israël: “Als we pijn met een ander delen, wordt als het ware hetzelfde gebied in ons brein geactiveerd alsof je zelf degene bent die pijn heeft.”

Verschillende tests

Voor het onderzoek werden er verschillende testen gedaan. Eerst werd gekeken of hoe een fysieke aanraking door een liefdespartner of een vreemde werd ervaren. Het bleek dat als je hand werd vastgehouden door je partner dat dat je beter liet voelen als je je huid lichtelijk had verbrand. Hoe meer empathie van de partner hoe minder pijn er werd ervaren.

Bij de aanraking van een vreemde liet de pijn niet verlichten. De pijn voelde hetzelfde aan als wanneer je alleen zou zijn.

Waarom

Om uit te zoeken waarom de pijn minder werd als je werd aangeraakt door iemand die je liefhebt, werd er een scan gemaakt. De onderzoekers kwamen erachter dat de hersengolven van degene die pijn heeft en de partner op hetzelfde niveau zaten. De hersengolven gingen met elkaar synchroniseren.

Dus heb je pijn, grijp dan niet te snel naar een pijnstiller, maar laat je vasthouden door iemand die je liefhebt….

Bron: Elemental.medium.com

Gerelateerde artikelen