coronavirus

WHO: coronavirus is internationale noodsituatie

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak en de snelle verspreiding van het coronavirus uitgeroepen tot een internationale noodsituatie.

 

Eerder vond de WHO het nog te vroeg om van een internationale noodsituatie te spreken, maar nu heeft een comité van de VN-organisatie bepaald dat de gezondheidsrisico’s zeer ernstig en grensoverschrijdend zijn.

Door de nieuwe status die met een Engelse afkorting PHEIC heet, komen er meer middelen vrij om de strijd aan te gaan met deze ziekte. Ook mogen landsgrenzen en internationale vliegvelden scherper worden gecontroleerd.

Lees ook: ‘Moeten we ons zorgen maken over het coronavirus?’

Maatregelen

Inmiddels zijn er bijna 10.000 mensen met de ziekte besmet en zijn er 213 doden gevallen. Inmiddels hebben een aantal landen de grens met China gesloten, hebben luchtvaartmaatschappijen vluchten naar China geschrapt en nemen landen maatregelen om de ziekte buiten hun land te houden.

Wat is het coronavirus voor ziekte?

Waarschijnlijk heb je weleens eerder gehoord van ziektes als SARS en MERS. Ook dit zijn coronavirussen die zeer ernstige klachten kunnen veroorzaken. Zo is SARS een levensbedreigende longziekte en kan MERS ernstige gezondheidsklachten bij mensen met gezondheidsproblemen veroorzaken. Het nieuwe coronavirus dat nu is opgedoken is een nieuwe variant waar nu onderzoek naar wordt gedaan. Er is nog niet heel veel duidelijkheid over hoe de besmetting tot stand is gekomen. De eerste slachtoffers zijn in ieder geval besmet geraakt op een markt in Wuhan. Inmiddels is wel bekend dat je het van mens op mens kunt krijgen, maar dat dat niet heel makkelijk gaat.  Ook is bekend dat je in de incubatietijd al besmettelijk bent.

Wat zijn de symptomen?

Ben je besmet met het nieuwe coronavirus dan ben je kortademig, heb je koorts, moet je hoesten en krijg je longontsteking.

Gerelateerde artikelen