Placeholder

Voetbalstress slecht voor hartpatiënt

Met de finale van het WK in het vooruitzicht moeten hartpatiënten gaan oppassen. Uit onderzoek van hoogleraar huisartsgeneeskunde Arno Hoes blijkt dat het kijken van een spannende voetbalwedstrijd voor veel hartpatiënten gevaarlijk kan zijn.

Uit Duits onderzoek tijdens het WK van 1996 bleek dat mannen een verhoogd risico liepen op het krijgen van een hartinfarct. Met name spannende momenten, zoals het nemen van penalty’s, zijn het meest risicovol.

Samen kijken
Hoewel het beste advies voor de risicogroep is om gewoon niet te kijken, zijn er ook andere opties. Eerder meldde het Limburgse ziekenhuis Atrium MC dat hartpatiënten onder het toeziend oog van cardiologen en verpleegkundigen naar de wedstrijd Nederland – Japan konden kijken. Uiteindelijk kwam niet één patiënt opdagen, omdat ze liever thuis keken met vrienden en familie.

Volgens Hoes is samen kijken niet eens zo’n slecht idee, omdat je jezelf dan waarschijnlijk minder zit op te jutten. Wel raadt hij aan om sigaretten, drank en vette happen te laten staan.

(