Placeholder

Nieuwe techniek tegen hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk verlagen, zeker geen piece of cake, maar artsen van het UMC Utrecht denken de oplossing te hebben gevonden.

Ongeveer één op de vijf volwassenen in Nederland heeft een verhoogde bloeddruk. Een groot aantal dus. Er bestaan allerlei medicijnen om je bloeddruk onder controle te krijgen, maar bij sommige mensen werkt deze medicatie onvoldoende. Gevaarlijk, want een hoge bloeddruk betekent meer kans op een hartinfarct, verlies van nierfuncties en een beroerte.

Nieuwe techniek
Artsen van het UMC Utrecht verdiepten zich in het probleem en komen nu met een nieuwe techniek om een extreem hoge bloeddruk te verlagen. Deze techniek is ontwikkeld en onderzocht in het buitenland. Volgens de specialisten is er een flinke stap gemaakt voor mensen bij wie medicijnen tegen een hoge bloeddruk niet werken.

De nieuwe behandeling, een kathetertechniek, wordt toegepast bij patiënten die een bovendruk hebben van meer dan 160 mmHg ondanks het gebruik van tenminste drie soorten medicijnen. De techniek is al uitgeprobeerd in het buitenland en schijnt goed te werken. Nu is het nog wachten op de eerste resultaten in Nederland.

(