mri-onderzoek

MRI-onderzoek kan borstkanker eerder ontdekken

Borstkanker kan eerder worden ontdekt met een MRI-scan bij vrouwen met dicht borstklierweefsel. Dit blijkt uit Nederlands onderzoek waarvan de eerste resultaten donderdag zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

 

Zo’n 8 procent van de miljoen Nederlandse vrouwen die jaarlijks een mammografie laten maken, heeft heel dicht borstklierweefsel. Hierdoor zijn tumoren moeilijker te traceren, want een röntgenfoto van hun borsten is wit. Dit percentage vrouwen heeft twee keer zo veel kans op borstkanker.

Als er een MRI-onderzoek wordt gedaan, dan zou per jaar zo’n driehonderd gevallen van borstkanker eerder gedetecteerd zijn.

Lees ook:Meer inzicht overlevingskansen vrouwen met borstkankergen

Nadelen MRI-onderzoek

Maar er zitten ook nadelen aan het maken van een MRI-scan. En scan is vele malen duurder dan een röntgenfoto. Ook kan een scan andere afwijkingen registreren die later niets blijken te zijn. Het wachten op de uitslag kan voor vrouwen mentaal zwaar zijn.

Advies

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid heeft de Tweede Kamer in een brief laten weten dat hij de Gezondheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om advies heeft gevraagd.

Bron: Nu.nl

Gerelateerde artikelen