Placeholder

Hoe zit het met de jodiumtabletten?

Misschien heb je er de laatste tijd iets van meegekregen: het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verspreidt jodiumtabletten bij 1,2 miljoen huishoudens in Nederland.

Wie ontvangt jodiumtabletten?
Kinderen en jongeren tot 18 jaar die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen. Voor volwassenen wordt een straal van 20 kilometer gehanteerd. Bekijk hier het verspreidingsgebied.
https://ez.maps.arcgis.com/apps/Minimalist/index.html?appid=8e5d97c8faaa49948fe57eccd439e822

Zwanger?
De overheid adviseert zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen, om ook over jodiumtabletten te beschikken. Daarmee kunt u uw ongeboren kind beschermen. Bent u zwanger? Dan kunt u vanaf 9 oktober 2017 de jodiumtabletten kopen bij apotheek en drogisterij, adviesprijs: €2,95.

Waarom worden de jodiumtabletten verspreid?
De kans op een kernongeval is klein, maar als er bij een kerncentrale iets misgaat, komen er schadelijke stoffen vrij, waaronder radioactief jodium. Jodiumtabletten hebben een beschermende werking. De jodiumtabletten lagen op een centrale plaats opgeslagen, maar vanaf deze maand krijgt iedereen die ze nodig heeft ze opgestuurd. Dat scheelt kostbare tijd in het geval van een noodsituatie.

Hoe werken jodiumtabletten?
Ons lichaam slaat jodium tijdelijk op in de schildklier. Bij een kernongeval kunnen er radioactieve stoffen vrijkomen, waaronder radioactief jodium. Als het in de schildklier terecht komt, kan dat jaren later zorgen voor schildklierkanker. Door op het juiste moment jodiumpillen te slikken, raakt de schildklier tijdelijk verzadigd. Radioactief jodium kan er dan niet meer bij en verlaat het lichaam via de urine. Lees meer.

Wil je meer informatie? Kijk op Waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.