Placeholder

Hoe slecht is schermgebruik voor de ogen van kinderen?

Uit onderzoek blijkt dat het niet goed is voor kinderogen om veel naar het scherm van een smartphone of tablet te kijken. 25 procent van de dertienjarigen is bijziend. Hoe komt dat? En hoe zit dat bij onze eigen ogen?

Veel kinderen kijken te vaak naar voorwerpen dichtbij. Niet alleen smartphonegebruik is slecht voor de ogen, ook een boek lezen heeft dat effect.

Waarom is naar voorwerpen dichtbij kijken slecht voor ogen van kinderen?
Je ogen zijn vooral gemaakt om in de verte te kijken. Kijk je naar iets dichtbij, dan doen je ogen moeite om scherp te stellen. Bij kinderen zijn de ogen nog niet volgroeid, als ze vaak naar voorwerpen dichtbij kijken, passen de ogen zich daaraan aan. De oogbol wordt dan ovaler. Dichtbij zien gaat dan makkelijker, maar de verte wordt waziger.

Hoe zit het met volwassen ogen?
Bij volwassenen zijn de ogen volgroeid en is de schade minder. Je ogen kunnen wel vermoeid raken door naar een scherm te kijken.

Hoe voorkom je bijziendheid?
Slechte ogen zijn grotendeels genetisch bepaald, maar de levensstijl bij kinderen heeft zeker invloed. Zorg dat kinderen na 20 minuten schermtijd 20 seconden naar iets in de verte kijken. Voor jezelf is dat trouwens ook aan te raden. Zorg verder dat kinderen genoeg buiten spelen, bijvoorkeur in totaal twee uur per dag. Daglicht is namelijk goed voor de ontwikkeling van de ogen.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Shutterstock