Rondslingerende Mondkapjes

Hoe besmettelijk zijn rondslingerende mondkapjes? Diederik Gommers geeft antwoord

In de BNR-podcast Vraag het aan Gommers beantwoordde Diederik Gommers, IC-art en OMT-lid, nijpende vragen over het coronavirus. Zoals: hoe besmettelijk zijn mondkapjes eigenlijk?

In deze podcast beantwoordt hij vragen van luisteraars. Een van de vragen is: hoe besmettelijk zijn rondslingerende mondkapjes?

Lees ook:Famke Louise en Diederik Gommers lanceren socialmediacampagne

Rondslingerende mondkapjes

Je ziet het steeds vaker in het straatbeeld: mondkapjes die op de grond liggen. Dat kan natuurlijk gebeuren als je iets uit je zak haalt en je mondkapje er zonder dat je het weet eruit valt. Maar wat kan je als voorbijganger het beste doen.

Gommers: “Ik ga ervanuit dat de meeste mensen gewoon hun mondkapjes die ze niet meer gebruiken in de prullenbak weggooit, maar het kan gebeuren dat ze op straat terechtkomen. Als voorbijganger raad ik aan om een mondkapje vooral niet bij het mondstuk aan te raken. Het coronavirus heeft in principe jou nodig om te worden overgedragen via druppeltjes virus dat je verspreidt, maar uit verschillende studies blijkt dat het virus ook op andere ondergronden kan overleven. In het begin dachten we dat het virus daar maar een paar uur kon overleven, maar inmiddels weten we uit andere studies dat het virus soms wel twee, drie dagen of zelfs langer kan overleven.”

Handen desinfecteren

“Dus als je een rondslingerend mondkapje wilt opruimen en je pakt het bij het mondstuk vast, ga dan zo snel mogelijk je handen goed wassen. Als dat niet direct kan, zorg ervoor dat je dan niet je gezicht aanraakt. Of pak het eventueel bij het elastiek. Daar is de kans minder groot dat het virus zit, maar dan nog: desinfecteer je handen zo snel mogelijk.”

Luister hier naar de hele podcast

Diederik beantwoordt nog veel meer vragen over het coronavirus. Dus luister hier naar de hele podcast.

Gerelateerde artikelen