Placeholder

Dit zegt je ontlasting over je gezondheid

Vandaag in het nieuws: ‘Vrouwen inspecteren hun ontlasting beter dan mannen’. Jij niet? Wel doen; je ontlasting kan veel zeggen over je gezondheid.

Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

Wat is normaal?
Iedereen heeft een andere stoelgang. Zit je niet iedere dag op het toilet om te poepen dan is dat niet erg. Van drie keer per dag tot drie keer per week is normaal, voor zover er al sprake is van een norm. Je ontlasting hoort niet te hard of te zacht te zijn.

Signaal 1: Mijn ontlasting is rood
Dit hoeft geen reden tot paniek te zijn, als je bieten hebt gegeten, kan je ontlasting ook rood zijn. Rode ontlasting zou ook kunnen wijzen op een probleem of bloeding in je maag-darmkanaal of aambeien.

Signaal 2: Mijn ontlasting is hard
Te harde ontlasting heeft meestal te lang in de dikke darm gezeten. Er wordt dan water aan onttrokken, waardoor je ontlasting hard wordt. Harde ontlasting kan zorgen voor verstopping.

Signaal 3: Ik heb dunne ontlasting
Bij dunne ontlasting is het omgekeerde het geval: het is te snel door je darm gegaan, waardoor er te weinig vocht is onttrokken. Diarree ontstaat vaak door een buikgriepvirus, bacterie of parasiet. Chronische diarree kan het gevolg zijn van een darmaandoening of voedselallergie.

Signaal 4: Er zit slijm bij mijn ontlasting
Een beetje slijm is nodig om de boel soepel door je darm te loodsen. Meer slijm kan wijzen op een geïrriteerde darm.

Signaal 5: Mijn ontlasting is zwart
In dit geval kun je beter niet twijfelen en een afspraak met de huisarts maken. Het kan wijzen op een bloeding aan het begin van je spijsverteringskanaal, bijvoorbeeldf in de slokdarm, maag of dunne darm.

Signaal 6: Er zitten wormpjes in mijn ontlasting
Ai, dit is niet ernstig, maar wel vervelend. Wormpjes komen het meest voor bij kinderen. De wormpjes leggen eitjes rondom je anus, dit jeukt, waardoor je gaat krabben. De bacterie verspreid zich zo snel via je handen. Een anti-wormenkuur is noodzakelijk om van de besmetting af te komen.

Schroom bij aanhoudende problemen of twijfel niet om je huisarts te bellen.

3 feiten uit het onderzoek
– 1 op de 3 vrouwen bekijkt altijd haar ontlasting. Van de mannen is dat slechts 1 op de 4.
– Vrouwen poepen minder vaak dan mannen.
– 80 procent van de vrouwen is zich bewust van de relatie tussen ontlasting en gezondheid.

Lees ook
> Tips voor een goede stoelgang
> Waarom zijn vezels zo belangrijk voor je lichaam?
> 6 weetjes over scheetjes

Beeld: Shutterstock