te veel zout

Dit gebeurt er als je te veel zout eet

Het is zo lekker om je eten wat meer spice te geven met een snufje zout of even te graaien in een zak chips. Maar er is een verdomd goede reden om dat niet te doen.

 

Het blijkt dat zout ontstekingen in het lichaam en slagaderverkalking kan verergeren, meldt de Hartstichting op basis van onderzoek aan het Amsterdam UMC.

Lees ook:Tips om minder zout te eten

Ontsteking

Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat is aangetoond dat zout ontstekingen kan bevorderen. “Op die manier zou zout dus slagaderverkalking kunnen verergeren. Dat is een chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat een hart- of een herseninfarct tot gevolg kan hebben”, melden de onderzoekers aan De Telegraaf.

Onderzoek

Voor het onderzoek kreeg een deel van een groep gezonde vrijwilligers een zoutarm dieet en anderen juist een voedingspatroon met veel zout. In de laatste groep kwam naar voren dat de bloeddruk steeg, maar dat ook in hun huidweefsel meer witte bloedcellen aanwezig ware. Deze witte bloedcellen zijn actief bij ontstekingsreacties in het lichaam.

Gerelateerde artikelen