kanker verminderen

Bewegen kan risico op 7 verschillende soorten kanker verminderen

Het risico op nier-, lever-, borst en darmkanker kunnen waarschijnlijk allemaal worden verminderd door meer en intensiever te bewegen.

 

Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology. Voor het onderzoek werd gekeken naar het algemene richtlijnen over beweging en het risico op kanker.

Lees ook:O jee, fruitsap verhoogt de kans op kanker

Bewegen

Over het algemeen wordt er aangeraden om 2,5 tot 5 uur per week te bewegen, zoals rustig wandelen of tuinieren. Of 2,5 uur intensief te bewegen zoals hardlopen, baantjes zwemmen, touwtje springen of wandelen.

Alpa Patel, verbonden aan de American Cancer Society, zegt in een verklaring: “Deze richtlijnen zijn vooral gebaseerd op hun impact op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes. Maar het is ook van belang om bepaalde kankersoorten te vermijden.”

Onderzoek

Voor het onderzoek, dat werd gedaan door onderzoekers van de American Cancer Society, het National Cancer Institute en Harvard, werden gegeven bekeken 755.000 volwassenen. Deelnemers moesten doorgeven hoe vaak ze in hun vrije tijd aan beweging deden en werden vervolgens tien jaar lang gevolgd. De onderzoekers keken of ze in die periode kanker kregen. Er werd naar 15 soorten kankers gekeken.

Kleiner risico

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het houden aan de bewegingsrichtlijnen of juist meer bewegen gelinkt kan worden op een kleiner risico op het krijgen van 7 van de 15 soorten kankers. Zowel bij mannen als bij vrouwen was de kans op nierkanker met 17 procent minder. Er was maar liefst 27 procent minder kan op leverkanker en 19 procent minder kans op de ziekte van Kahler.

Intensiever bewegen zorgt bij mannen voor 14 procent minder kans op darmkanker. Bij vrouwen kan intensief bewegen ervoor zorgen dat de kans op borstkanker met 10 procent wordt verlaagd.

Geen harde conclusies

Er kunnen volgens de onderzoekers nog geen harde conclusies worden getrokken, omdat het om een observatieonderzoek ging, maar ze gaan er wel voorzichtig vanuit dat meer bewegen van invloed is op de kans op kanker.

Bron: Today.com

Gerelateerde artikelen