Placeholder

Superfood: Chiazaad

Chiazaad zit vol goede voedingsstoffen. Lees wat het voor je lichaam kan doen en hoe je het in je eetpatroon verwerkt.

De oorsprong
Chiazaad is afkomstig van de Mexicaanse muntplant Chia. Vroeger werd de plant gebruikt als medicijn. Tegenwoordig is het een superfood.

Vol met goeds
Chiazaad bevat veel Omega-3, calcium, eiwitten, vezels, en anti-oxidanten. Chiazaad helpt je bloedsuikerspiegel op pijl te houden. Chiazaadjes geven je een vol gevoel geven, wat het populair maakt bij mensen die willen afvallen. Of het werkt is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Chiazaad in je eten
Je kunt chiazaad aan veel gerechten toevoegen. Giet 's ochtends een lepel door je muesli, voeg ze toe aan je lunchsalade en verwerk ze in groene smoothies.

Vervanger voor boter
Chiazaad kan zelfs boter vervangen. Voor 100 gram boter week je 10 gram chiazaadjes in 90 gram water. Laat het tien minuten staan zodat de zaadjes het water opnemen. Het gelachtige product dat je overhoudt, kun je gebruiken als (bak)boter.

Bijwerkingen
Hoewel chiazaad volledig natuurlijk is, zijn er wel bijwerkingen. Het heeft bijvoorbeeld een bloedverdunnende werking, waardoor je het in combinatie met bepaalde medicijnen beter niet kunt nemen. Een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of een allergische reactie kunnen ook optreden.

10 voordelen van chiazaden.

Eet jij wel eens chiazaad?