Bag Food 2100x1440

5 simpele manieren om voedselverspilling te voorkomen

Maak jij ook altijd te veel eten voor jou alleen? Of had je eigenlijk verwacht dat je gasten meer zouden eten en heb je inkopen gedaan met het motto liever te veel dan te weinig in je achterhoofd? Bekijk dan de volgende tips om voedselverspilling tegen te gaan om zo ook het milieu een handje te helpen!

1. Check wat je nog in huis hebt

Voordat je je boodschappentas uit de kast trekt en je de deur uitgaat, kun je beter eerst even checken wat je allemaal nodig hebt. Door van tevoren de maaltijden voor de hele week uit te plannen kun je precies zien wat en hoeveel je van een product nodig hebt. Woon je alleen en heb je geen zin om 3 dagen achter elkaar hetzelfde te eten? Dan kun je ook ingrediënten kopen waarvan je de helft voor het ene gerecht en de andere helft voor het andere gerecht kunt gebruiken. Zorg er vooral voor dat je niet van alle ingrediënten de helft overhoudt, om het vervolgens een week later de prullenbak in te gooien. Een overzichtelijke keukenkast met je etenswaren erin kan hierin ook helpen om te zien wat je wel en niet nodig hebt. Dus pak je bakjes er maar bij en let’s organize.

2. Maak bewustere keuzes

Om wat vriendelijker voor het milieu te zijn is het belangrijk dat we met z’n allen wat minder in plastic voorverpakt eten kopen. Ga dus in plaats van die zak met ijsbergsla gewoon voor een krop sla en gebruik die voor je mealprep. Ook kun je kijken of er een winkel in jouw buurt is waar je je eigen bakjes mee kan nemen om in de winkel aan te vullen. Zo voorkom je dat je plastic hoeft te kopen en verspil je ook geen eten – win-win!

3. Pak gelijk alles uit

Als je dan toch verpakkingen hebt moeten kopen omdat het bij jouw lokale supermarkt niet anders kon, kan je altijd je eten gelijk uitpakken, snijden en in bakjes in de koelkast bewaren. Niet alleen is dit makkelijker in te delen en kun je gelijk je plastic recyclen, maar het maakt je ook ongetwijfeld enthousiaster om gezonder te eten als je al je snoeptomaatjes en komkommertjes gesorteerd in bakjes in de koelkast ziet staan.

4. First in, first out

Gebruik de producten die sneller over datum zijn als eerste om verspilling te voorkomen. Sla en bloemkool kun je bijvoorbeeld niet dagenlang laten liggen. Heb je kinderen, gasten of een partner die vaak de etenswaren op hun bord overslaan die ze niet lekker vinden? Kies er dan voor om een familiegerecht te maken waarbij iedereen uit dezelfde pan moet scheppen om te voorkomen dat de broccoliroosjes achterblijven op de borden.

5. Gooi slim weg

Hou je na het koken toch eten over wat je niet meer kunt gebruiken of niet op krijgt? Zorg dan dat je het op de juiste manier weggooit en dat het in de GFT bakken op straat belandt. Hetzelfde geldt natuurlijk voor al je papieren, plastic en glazen verpakkingen die je allemaal op de juiste manier kunt recyclen. Het is een kleine moeite, maar draagt al enorm bij!

Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

Tefal Perfectmix BL811D Blender
Tefal Perfectmix Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen