groente blancheren

Hoe moet je groenten blancheren?

Wil je groenten langer bewaren? Blancheer ze dan en bewaar ze in de vriezer. Handig en voordelig, want zo kun je groter inkopen.

Waarom zou je groenten blancheren?

Als je groenten wilt bewaren in de vriezer moet je de groenten eerst blancheren. De enzymen worden hierdoor inactief en dat zorgt ervoor dat je de groenten kunt bewaren in de vriezer.

Het voordeel van groenten blancheren

Door groenten te blancheren voor je ze invriest behoud je de smaak, kleur en structuur van groenten optimaal. Op het moment dat je ze uit de vriezer haalt voor gebruik, hebben de groenten nog dezelfde kwaliteit.

Wat heb je nodig

  • Een pan.
  • Een kom met koud water of ijswater.
  • Een bakje om de groenten in in te vriezen.

Stappenplan voor groenten blancheren

  1. Neem een pan met water en breng het aan de kook. Voor blancheren mag je best veel water gebruiken. Een richtlijn: neem vier keer zoveel water als de groenten die je gaat blanceren.
  2. Gooi de groenten erin.
  3. Zodra het water kookt, gooi je de groenten in de pan. Zorg dat het water blijft koken. Gebruik geen deksel op de pan. Na korte tijd koken zijn de groenten geblancheerd. Hoe lang dat precies duurt, verschilt per groente.
  4. Schep de groenten uit de pan in de bak met het koude water. Dit is een belangrijke stap, hierdoor stopt het garingsproces direct.
  5. Laat de groenten uitlekken en vries ze in.

Tip voor het invriezen

Verdeel de groenten meteen in porties. Als ze bevroren zijn, is het lastig om van één grote portie kleinere porties te maken. Label de porties met de naam van de groente en de datum waarop je ze hebt ingevroren. Meer tips om groenten en fruit in te vriezen.

Lees ook: Meer producten die je gewoon kunt invriezen

Beeld: gettyimages