Placeholder

5 manieren om beter te worden in koken

Of je nou een kluns in de keuken bent of best wat culinaire hoogstandjes weet te bereiden, met deze tips word je nog beter in de keuken.

Neem de tijd om te koken
Op een drukke dinsdagavond tussen werk en sporten door is het lastig om een culinair hoogstandje op tafel te zetten. Probeer daarom één keer per week wat meer tijd uit te trekken voor koken en kook dan wat uitgebreider of experimenteer erop los.

Begin met makkelijke recepten
Als je de helft van de ingrediënten niet kent, zal het waarschijnlijk een behoorlijke uitdaging worden om het gerecht klaar te maken. Een beetje uitdaging is leuk, maar houd het wel realistisch.

Niet alles hoeft handgemaakt te zijn
Je wilt vaker zelf koken, maar dat betekent niet dat alles handgemaakt moet zijn. Gedroogde kruiden zijn ook lekker en pesto mag best uit een potje komen. Wil je meer zelf maken? Bouw het langzaam op. Maak dan in één keer meerdere porties en benut je vriezer op een slimme manier.

Proef wat je maakt
Technieken kun je leren uit boeken en daarna oefenen, maar uiteindelijk draait het om de smaak. Proef af en toe wat je aan het maken bent om te bepalen wat er ontbreekt. Je zult merken dat je daar steeds beter in wordt en recepten steeds meer kunt optimaliseren en aanpassen naar je eigen smaak.

Herhalen mag
Het is leuk om regelmatig iets nieuws te proberen, daar zul je zeker beter door leren koken. Maar nog een keer hetzelfde gerecht maken, zorgt er óók voor dat je beter gaat koken. De tweede keer kun je je gerecht verfijnen, andere kruiden proberen en het steeds iets meer van jezelf maken.

Nog meer tips om een betere kok te worden >>

Beeld: Shutterstock