10 Redenen Waarom Je Geengewicht Verliest

Dit zijn de 10 redenen waarom je geen gewicht verliest

Je sport en let op wat je eet, toch wil het getal op de weegschaal niet omlaag. Eén (of meerdere) van deze tien redenen zou de oorzaak kunnen zijn dat je geen gewicht verliest.

Wil je afvallen, maar wil het om een of andere reden maar niet lukken om wat gewicht kwijt te raken? Het zou zomaar kunnen dat je wel aan het sporten bent en let op wat je eet, maar dat het toch niet lukt om die kilo’s kwijt te raken. Wij hebben 10 redenen waarom je nog niet bent afgevallen voor je op een rijtje gezet, zodat jij hier rekening mee kan houden en alsnog aan je gewicht kan werken. Santé legt het uit.

1. Van sporten krijg je honger

Met sporten verbrand je calorieën, maar van hard werken in de sportschool krijg je ook trek. Voor en/of na het sporten is het verstandig een tussendoortje te nemen. Let er daarbij wel op dat je voor voedzame tussendoortjes kiest die niet te veel calorieën bevatten, anders is je harde werk in de sportschool dadelijk voor niets geweest. Beter is het om rustig te wandelen of te fietsen. Je verbrandt wel calorieën maar je krijgt er minder trek van.

beter-sporten-ochtend-avond sporten afvallen

Lees ook: gezond gewicht – 5 tips van een hormoontherapeut

2. Je beloont jezelf te vaak

Nadat je gisteravond een bootcamp hebt gedaan of extra gezond hebt gegeten, heb je vandaag wel iets te snacken verdiend. Dat verdien je zeker, maar pas op dat je niet in de valkuil stapt om hierin door te slaan. Sporten is geen excuus om ongezonder te eten. En met veel sporten én veel eten kun je nog steeds in gewicht toenemen.

3. Je bent gespierder geworden

Het zou heel goed kunnen dat je bewuste levensstijl wél effect heeft, maar dat je het niet terug ziet op de weegschaal. Als je vet verloren bent en meer spieren hebt gekregen, raak je niet per se kilo’s kwijt. Sterker nog: je kunt zelfs zwaarder wegen. Gelukkig verandert je lichaam hierbij wel degelijk op een positieve manier.

krachttraining fitness spieren bodybuilding werken met gewichten schema voor afvallen
Van krachttraining wordt je ook zwaarder

Lees ook: de 5 beste sporten voor je lichaam

4. Je eet een overdaad aan gezond eten

Noten, pure chocolade, avocado, deze producten passen stuk voor stuk in je gezonde levensstijl. Vergis je alleen niet, een hele avocado bevat bijvoorbeeld meer dan 200 calorieën. Houd dus ook wanneer je gezonde en natuurlijke producten eet de balans in de gaten. Zo blijf je beter op gewicht.

Lees ook: 23 afvaltrucs die je nog niet hebt geprobeerd

Tip van de redactie

vet belangrijk
Klik hier

5. Je eet niet bewust

Eten gaat vaak gedachteloos: dineren op de bank, onderweg een broodje naar binnen proppen, een tussendoortje omdat je je verveelt. Stop ermee en wees bewust van wat je eet en wanneer. Neem er de tijd voor en lees deze meer tips voor mindful eten. Bewust eten betekent voor ons ook af en toe iets lekkers en ongezonds eten, maar daar dan wel keihard en bewust van genieten.

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

6. Je beweegt wel, maar niet intensief genoeg

Wandelen Bewegen Loperswol Wandelwol Afvallen
Verhoog je wandeltempo

Een pilatesles of een stevige wandeling zijn goed voor je gezondheid en lichaam. Wil je echt gewicht verliezen, dan zul je het tempo toch moeten opvoeren. Hardlopen, spinnen, intervaltraining en cardio zetten je lichaam aan het werk. Deze trainingsvormen zijn net wat effectiever als je kilo’s kwijt wilt. En zorg ook dat je de hele dag door beweegt. Begin de dag met een lazy workout in bed, wat simpele dance moves op weg naar de keuken, flexercise oefeningen voor het slapen gaan en wandel in de natuur. Blijf bewegen en sporten, de hele dag door. Zet elke dag die tienduizend stappen of ga het Pieterpad lopen met vriendinnen.

7. Je drinkt frisdrank

Veel drankjes zijn niet zo goed voor je als je denkt. Probeer zoveel mogelijk frisdrank en zoete sappen uit pak te vervangen door water en groene thee. Maak er een gewoonte van om voor het eten een groot glas water te drinken. Hierdoor heb je sneller een vol gevoel, waardoor je jezelf tijdens de maaltijd niet overeet. Let dus goed op je eten en drinken. Kleine aanpassingen kunnen al ene groot verschil maken.

8. Je partner is niet op de gezonde toer

En dan nog wat relation-tips: Samen bewust leven is een stuk makkelijker dan alleen. Het is juist extra lastig als je partner ongezonde boodschappen in huis haalt, iedere avond een zak chips eet en liever hebt dat je thuisblijft, in plaats van dat je gaat hardlopen. Het belangrijkste? Praat erover met je partner, zodat hij/zij je kan supporten.

9. Je eet te weinig

Honger jezelf niet uit en probeer geen calorieën te sparen voor ‘later ‘ op de dag. Eet gezonde porties en eet genoeg tussendoortjes om eetbuien te voorkomen. Heb je hier moeite mee? Een diëtist kan je helpen een gebalanceerd voedingspatroon samen te stellen.

zomerse fruitsalades afvallen
Beeld: Beeldigbeeld & Stockfood

10. Je bent te ongeduldig met je gewicht

Om gewicht te verliezen heb je een lange adem nodig. Je moet soms ook best streng zijn voor jezelf. Als je jezelf maar half aan je eet- en/of sportplan houdt, kun je geen optimaal resultaat verwachten. Zorg er daarom voor dat je een realistisch plan hebt, waarin een keer zondigen best mag en kan. Zo houd je het langer vol en blijft het leuk. En ook goed om te weten: curves zijn de trend van 2024. Hou van je rondingen! Curvy is nu mode.

Tips van lezers

Een oplettende Santé-lezer wees ons erop dat stress in dit rijtje ontbreekt. ‘Dat is iets wat veel mensen niet weten maar als je in de “overleefstand” staat wordt vet juist opgeslagen omdat je cortisol veel te hoog is.’ Ook daardoor kan het lastig zijn om gewicht kwijt te raken.

LEES OOK: HET IS NOOIT TE LAAT OM TE STOPPEN MET ROKEN

Tip van de redactie

Intermittent fasting is voor velen de oplossing voor gezond gewichtsverlies, minder keuzestress en een fitte levensstijl. Maar hoe pak je het aan in de praktijk? Hannah Vreugdenhil, ervaringsdeskundige en levensstijlcoach, geeft in dit boek een plan waar je direct mee aan de slag kunt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS/ARCHIEF

BEELD GETTYIMAGES

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Hannah Vreugdenhil