tips-mindful-hardlopen

Met deze 5 tips kan je mindful hardlopen

Hou jij ervan om hard te lopen, maar betrap je jezelf erop dat je nog te veel in je hoofd zit tijdens het rennen? Hardlopen zou je vooral moeten helpen om te ontspannen en daarom leggen wij je graag uit hoe je met deze 5 tips mindful kan hardlopen: in het moment, op gevoel en met plezier!

1. Verbind met je ademhaling

Breng je aandacht terug naar je ademhaling en de sensatie van het ademhalen. Door jezelf te begeleiden door het in- en uitademen, word je je bewust van het heden. Des te vaker je dit oefent, des te natuurlijker het je af zal gaan. Oefen dit niet alleen met je hardloopschoenen aan, maar ook op andere momenten, bijvoorbeeld wanneer je ergens in de rij staat. Grijp niet gelijk naar je telefoon, maar adem een aantal keer diep in en uit om in het moment te blijven. Door een mindful mens te worden, kan je ook mindful hardlopen.

Lees ook: ‘Heb je dit écht nodig als je gaat hardlopen?

2. Ren op je zintuigen

Wanneer je je op je zintuigen focust tijdens het rennen, blijf je ook meer in het moment. Probeer daarom, de volgende keer dat je gaat hardlopen, bepaalde fysieke sensaties goed te ervaren; let op je houding en schouders, je armen die heen en weer bewegen, je heupen die draaien, je knieën en de impact van iedere voetstap op de grond. Des te meer je dit soort oefeningen doet, des te efficiënter je ín je lichaam kan hardlopen.

3. Gebruik geen tech

Als fervent hardloper wil je vast alles vastleggen: snelheid, afstand, hartslag, noem het maar op. Maar dat kan ook de ervaring van het rennen overnemen. Ga daarom minstens één keer per week zonder horloge om hardlopen, zodat je je focust op het gevoel in plaats van op de data. Start en eindig je loop met focus op je ademhaling, al voor je begint met bewegen. Sluit je ogen en voel je lichaam, van je voeten tot je hoofd. Leg de eerste kilometer af met een dankbaar gevoel, in plaats van je te focussen op snelheid.

4. Visualiseer je run

Visuele voorstellingen gebruiken om je brein voor te bereiden op een ervaring is een krachtige tool. Door je mindful run te visualiseren, kan je er nog meer dan normaal van genieten als het moment daadwerkelijk daar is.

5. Probeer de STOP-methode

Ben je aan het hardlopen en heb je een rustmomentje nodig? Probeer dan de STOP-methode eens:
1. Stop
2. Haal diep adem
3. Observeer je gedachten en lichaam
4. Ga met een leeg hoofd verder

Je kan deze methode toepassen bij een stoplicht of tijdens een waterstop om je meer bewust te zijn van je lichaam en je geest. Zo zal je niet alleen meer van je runs gaan genieten, maar is er ook een grote kans dat je je performance gaat verbeteren.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen